«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ !!!!Το σωτήριο έτος 1990 ο Don tatcher  μαθηματικός στο πολυτεχνείο του Leicester δημοσίευσε μια μαθηματική  εργασία που έχει  τον εντυπωσιακό τίτλο “Το μήκος ενός ρoλού χαρτιού υγείας».Η εργασία απαντούσε  στο εξής ερώτημα «Δοθέντος ενός ρολού χαρτιού υγείας  να βρεθεί το μήκος του χωρίς να χρειαστεί να το ξεδιπλώσουμε» και κατέληγε στoυς   τύπους :                                                                                 
                 Ν=(r2-r1)/t            L=π(r22 -r12 )/t
Όπου :
  L: το συνολικό μήκος του ρολού
 Ν ¨το πλήθος  των στροφών που θα απαιτηθούν για να   ξεδιπλωθεί .
 t: το  πάχος του κάθε φύλλου χαρτιού
 r: η απόσταση το  κέντρου της κυκλικής διατομής του κυλίνδρου  στον οποίο είναι τυλιγμένο το χαρτί του ρολού μέχρι  το τελευταία φύλλα του ρολού.
 r:  η απόσταση του  κέντρου της κυκλικής διατομής του κυλίνδρου  στον οποίο είναι τυλιγμένο το χαρτί του ρολού μέχρι  το πρώτα  φύλλα του ρολού .Έπεται συνέχεια .Ένας καθηγητής  του London school of economics αφιέρωσε πολλά χρόνια από της ζωή του στο να υπολογίσει πόσο αξίζει στο δυτικό κόσμο , μια ώρα ενός οποιουδήποτε πολίτη. Μετά από φιλόπονες εργασίες , κατέληξε στον εξής τύπο:
V=W(1-t/100)/C
 Όπου οι μεταβλητές σημαίνουν:
 V=αξία μιας ώρας χρόνου
 W= μισθός ανά ώρα
t= μονάδα χρόνου
C= κόστος ζωής (δείκτης πληθωρισμού)


Πόσες κραυγές  χρειάζονται για να ζεσταθεί  ένα φλιτζάνι καφέ;
 Το τμήμα Φυσικής  ενός αμερικανικού πανεπιστήμιου υπολόγισε ότι ο χρόνος  που θα έπρεπε να περάσουμε φωνάζοντας  , ώστε να παραχθεί ενεργεία  αρκετή για ένα φλιτζάνι καφέ , είναι 8 χρόνια , 7 μήνες  και 6 ήμερες .


 Πόσο μακριά βλέπουμε κοντά στην θάλασσα ;
Αν σταθούμε κοντά στην θάλασσα ,μετρήσουμε το ύψος των ματιών μας  από την επιφάνεια της θάλασσας  και το ονομάσουμε h   τότε η εμβέλεια της όρασης μας  σε μέτρα αν την ονομάσουμε Ε δίνεται από τον τύπο:
                        E=3570 *h^(1/2)

Ο Αδάμ περπατάει!!!
Το 1245 ο Γκοσουαν Ντε Μετζ υπολόγισε πως εάν ο Αδάμ την ημέρα που δημιουργήθηκε , είχε αρχίσει να περπατάει με ταχύτητα 25 μίλια την ημέρα , θα έπρεπε να περπατήσει ακόμη αλλά  713 χρόνια για να φτάσει στα  πρώτα αστέρια!!!!!!!


Για το τέλος αφήσαμε μερικές από τις   πιο παράξενες μαθηματικές δημοσιεύσεις   όπως τις κατατάσσει  ο Cliford Pickover  στο βιβλίο του «Wonders of numbers».
1)      «Ερωτικές σχέσεις και διαφορικές  εξισώσεις » S.Strogatz(1988) δημοσιεύτηκε στο Mathematics Magazine .
2)      « Μια απλή απόδειξη  ότι ο κόσμος μας  είναι τρισδιάστατος»  Morley .T (1985) δημοσιεύτηκε στο SIAM review
3)      « Τα Φρακταλς και η γάτα στο καπέλο»Lakhtakia.A (1990) δημοσιεύτηκε στο  Journal  of Recreational Mathematics
4)      « O Αλ καπονε και η ακτίνα του θανάτου» Lyness R.C (1941) δημοσιεύτηκε στο  Mathematical Gazette.
5)      «Η λογική για βλακες» Hale.R (1978) δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mind.
6)      «Η απόδειξη του Σομμερ ότι κάτι υπάρχει» Englebrettsen ,G.(1975) ) δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Notre dame Journal of Formal Logic.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...