«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

To Star Τrek ,το τελευταίο ψηφίο του π και ένα πρόβλημα εξάπλωσης των..Τριμπλ!!!

                       
 Eίναι γνωστό στους λάτρεις  της cult τηλεοπτικής σειράς Star Τrek  ότι οι σεναριογράφοι της έκαναν πάμπολλες αναφορές στα μαθηματικά.
  • Σto  επεισόδιο της σειράς  με τιτλο «Λύκος στο σκοτάδι» , ο Σποκ ματαιώνει τα σχέδια ενός υπολογιστή ζητώντας του να υπολογίσει το π μέχρι το τελευταίο ψηφίο!!
Δείτε το βίντεο:
                         

• Στο επεισόδιο με τίτλο "Ο μπελάς με τα Τριμπλ" (The Trouble with Tribbles) ένα περίεργο τριχωτό ζωάκι  με το όνομα Τριμπλ εισβάλλει  στο Εντερπραιζ , το πλήρωμα του αστροπλοιου το μελετά και συμπεραίνει  ότι και κάθε  Τριμπλ γεννά 10 Τριμπλ κάθε 12 ώρες. Τα ζωάκια λοιπόν αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και να κατακλύζουν το σκάφος.( Α ρε Φιμπονατσι εσύ και τα κουνέλια σου!!). Ο Σποκ  υπολογίζει ότι σε τρεις ήμερες το πλήθος των Τριμπλ θα είναι 1771561.
Δείτε το βίντεο:
                  
                      

 Ο Σποκ  κάνει τον εξής υπολογισμό:
 Στο πρώτο  12-ωρο θα έχουμε 1+10=11^1  τριμπλ
Στο δεύτερο 12-ωρο  θα έχουμε  11+11*10=11^2 τριμπλ
Στο  τρίτο   12-ωρο  θα έχουμε  11^2+11^2*10=11^2(1+10)=11^3  τριμπλ

..
Στο ν-οστο  12-ωρο θα έχουμε   11^ν  τριμπλ.
Αρα κατόπιν τριών ημερών των πλήθος των τριμπλ θα είναι  11^6 =1771561 τριμπλ.

 • Σε μεταγενέστερο επεισόδιο του Σταρ Τρεκ " Η επόμενη γενιά " ο κυβερνήτης Πικάρ διάδοχος του Κερκ  περιγράφει στον ύπαρχο του  το τελευταίο θεώρημα του Fermat και του επισημαίνει ότι  παραμένει άλυτο για 800 χρόνια.Όταν το επεισόδιο βγήκε στον αέρα πραγματικά το θεώρημα ήταν εικασία και απεδείχθη 5 χρόνια αργότερα από τον Wiles.Οι σεναριογράφοι της σειράς επανόρθωσαν τον Ιούνιο του 1995  στο επεισόδιο Facets με αναφορά στον Wiles.

                      

Εμμονή με το 47!!
Ο Joe Menosky ένας από τους βασικούς σεναριογράφους της σειράς φρόντιζε σχεδόν σε κάθε επεισόδιο να κάνει αναφορά στον αριθμό 47 και σε κάθε είδους αριθμητικό συνδυασμό του.
Μια συνήθεια που υιοθέτησε κάθε μετέπειτα σεναριογράφος της σειράς  ακόμα και των κινηματογραφικών ταινιών.
Δείτε τις  αναφορές του αριθμού σε πάμπολλα επεισόδια  στο σύνδεσμο:
http://en.wikipedia.org/wiki/47_%28number%29

Δείτε και το σχετικό βίντεο:
                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...