«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Μαθηματικά και γάτες.....



 Διαμαντάκι από το βιβλίο "Mathematicians: An Outer View of the Inner World" της Mariana Cook,με φωτογραφικά πορτραίτα 92 διακεκριμένων μαθηματικών του αιώνα μας καθώς και σύντομες αναφορές στην μαθηματική οπτική τους,γραμμένες από τους ίδιους.

" Είναι εκπληκτικό και εγώ ακόμα δεν το καταλαβαίνω, σημειώνω ότι υπήρξα μαθηματικός όλη μου τη ζωή. Πώς μπορούν τα πράγματα να είναι εκεί, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι εκεί; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το 2 είναι εκεί ή το 3 ή η τετραγωνική ρίζα του ωμέγα. Είναι πολύ αληθινά πράγματα. Ακόμα δεν γνωρίζω την έννοια με την οποία τα μαθηματικά αντικείμενα υπάρχουν, αλλά είναι σίγουρο ότι το κάνουν. Φυσικά, είναι δύσκολο να πει κανείς με ποια έννοια μια γάτα υπάρχει μπροστά μας , αλλά οριστικά ξέρουμε ότι είναι εκεί . Οι γάτες έχουν μια επιμονή να μας υποδεικνύουν ότι υπάρχουν αλλά το ίδιο σας διαβεβαιώνω και οι αριθμοί. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να καθοδηγήσει μια γάτα  σε μια κατεύθυνση που δεν θέλει να πάει, το ίδιο συμβαίνει και με τους αριθμούς. Χρησιμοποιώντας  την λέξη «αριθμός» είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε μια ασαφή ιδέα στο μυαλό σας ως προς το τι εννοώ. Τα αντικείμενα μελέτης των μαθηματικών είναι πολύ πιο αφηρημένα από τους αριθμούς αλλά εξίσου πραγματικά.
  Σκέφτομαι συχνά τις γάτες. Σκέφτομαι τα δέντρα. Νομίζω και τα σκυλιά κατά καιρούς, όχι πολύ συχνά ίσως επειδή είναι διαχειρίσιμα. Κάνουν ότι θέλετε να κάνουν σε κάποιο βαθμό. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα μαθηματικά είναι αυτό που πιστεύουμε και δημιουργούνται από τις σκέψεις μας. Εγώ, πάλι όχι. Είμαι  πλατωνιστής  στην καρδιά, αν και αναγνωρίζω τις δυσκολίες που ανακύπτουν σε αυτή μου την οπτική"

                                                                                                                          John Conway


Δείτε την ιστοσελίδα με το φωτογραφικό άλμπουμ  της συγγραφέως 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...