«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

Ο Hardy και η εικασία του RiemannG.H.Hardy(1877 – 1947)

   Στην περιοδική έκδοση του American Mathematical Monthly το Σεπτέμβριο του 1969 , σε ένα άρθρο με τίτλο «Mαθηματικοί που γνώρισα» , ο αρθρογράφος -συνάδελφος καθηγητής του μαθηματικού G.H.Hardy -  διηγείται ένα ευτράπελο περιστατικό με ήρωα τον μεγάλο μαθηματικό.
 Ο Hardy είχε περάσει το καλοκαίρι του στην Δανία  όταν επισκέφτηκε τον μαθηματικό Harald Bohr . Όταν ήρθε η στιγμή να επιτρέψει στην Αγγλία,είδε ότι το πλοιάριο που θα ταξίδευε ήταν μικρό και η θάλασσα που θα διάσχιζε τρικυμισμένη. Ανησύχησε λοιπόν μήπως το πλοίο δεν κατορθώσει να φτάσει στην Αγγλία και βυθιστεί. Τότε συνέλαβε ένα ιδιοφυές σχέδιο. Προτού επιβιβαστεί ,έστειλε  στο Βohr και στους άλλους μαθηματικούς στο Κέμπριτζ  τηλεγραφήματα , ότι έχει κατορθώσει να αποδείξει την υπόθεση του Riemann.Κατόπιν επιβιβάστηκε , βρήκε ένα ήσυχο σημείο στο πλοιάριο και έπεσε για ύπνο μέχρι που έφτασε στην Αγγλία. Γιατί ήταν τόσο σίγουρος ότι θα έφτανε ασφαλής στην Αγγλία; Ο  Hardy υπηρξε ένας από τους καλύτερους μαθηματικούς τον κόσμο, παραλληλα ηταν άθεος , πίστευε ότι ο Θεός τον μισούσε. Ήταν σίγουρος ότι αν υπήρχε θεός τότε σίγουρα δεν θα τον άφηνε να πνιγεί και να αφήσει πίσω του τον θρύλο ότι κατάφερε να αποδείξει το ιερό δισκοπότηρο των μαθηματικών , την  εικασία του Riemann.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...