«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

Ένας αριθμητικός τύπος επαγγελματικής ισχύος και μια αρμαθιά κλειδιά....

                                                  


   Το 1961, ο Ρόμπερτ Σόμερ, ψυχολόγος του πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια ,διαπίστωσε μελετώντας στατιστικές έρευνες για τα μέτρα ασφάλειας διαφόρων επιχειρήσεων ότι ο αριθμός των κλειδιών της εταιρείας που κατέχει ένας εργαζόμενος της,συνδέεται άμεσα με το κύρος ,την επιρροή και την ισχύ που έχει στην εταιρεία με τον ακόλουθο αριθμητικό τύπο:

                                                   S=D/K
S: Η επιρροή του στελέχους της επιχείρησης, κάτι σαν βαθμολογία ισχύος.
D: το πλήθος των θυρών στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης που πρέπει να ανοίξει για να εκτελέσει την εργασία του.
Κ:ο αριθμός των κλειδιών της επιχείρησης που έχει πάνω του.

   Ένας επιστάτης που μπορεί να ανοίξει  20  πόρτες, αλλά πρέπει να μεταφέρει 20 κλειδιά έχει αριθμό επιρροής 1. Σαφώς υποδεέστερος ιεραρχικά από μια γραμματέα που μπορεί να ανοίξει μόνο δύο πόρτες,αλλά μπορεί να το κάνει με ένα μόνο κλειδί .Ένας εργαζόμενος από το επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να ανοίξει έξι πόρτες ή ντουλάπια που χρησιμοποιούν δύο κλειδιά έχει αριθμό επιρροής 3,και ο διευθυντής ενός τμήματος μπορεί να ανοίξει 15 πόρτες  με τρία κλειδιά,έχει ένα σκορ επιρροής 5.
  
Είναι όλοι υποδεέστεροι από τον πρόεδρο της εταιρείας,που δεν είναι ανάγκη να κουβαλά κλειδιά ,δεδομένου ότι υπάρχει πάντα κάποιος γύρω για να ανοίξει τις πόρτες γι 'αυτόν.

 " Με Κ μηδέν και υψηλό D ," ο Σόμερ καταλήγει σκωπτικά στο συμπέρασμα ," ότι, ο αριθμός ισχύος του πρόεδρου στη επιχείρηση φτάνει στο.. άπειρο ."

“Keys, Kings and Companies,” , The Worm Runner’s Digest, Μάρτιος 1961

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...