«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Τοπ 10 παραλιακού αναγνώσματος




   Ως είθισται,όταν πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές,πάσης φύσεως διαδικτυακά μέσα, εφημερίδες και περιοδικά,συστήνουν στους αναγνώστες τους τουλάχιστον δέκα βιβλία, για να περάσουν έξυπνα τις διακοπές τους.Ωστόσο,επικρατεί η μίζερη τάση να θεωρούν τον  αναγνώστη υπανάπτυκτο βασιβουζούκο και έτσι είναι σύνηθες το φαινόμενο ακόμα και διάσημοι συγγραφείς να προτείνουν αναγνώσματα που οποιοσδήποτε άνθρωπος μέσης παιδείας θα πρέπει να γνωρίζει από το λύκειο.Θεωρούν προσβλητικό ή τουλάχιστον αισχρή άσκηση ποδηγεσίας να υποτιμούν τον αναγνώστη προτείνοντας του,ας πούμε,την Ηλιάδα στο πρωτότυπο, τις Ινδικές Ουπανισάδες ή ακόμα-ακόμα την Αγρύπνια των Φίννεγκαν του Τζοις.
  Πρέπει να ληφθεί υπ’οψη ότι,μετά από τόσον καιρό και τόσες συμβουλές,ο αναγνώστης  έχει γίνει πιο απαιτητικός,ενώ πρέπει να υπολογίσουμε και αυτούς που,μην μπορώντας λόγω κρίσης να κάνουν πολυδάπανες διακοπές,επιζητούν εμπειρίες χαμηλού κόστους και υψηλής έντασης.Για αυτούς προτείνονται αναγνώσματα όπως: η ελληνική πρόταση για την συνέχιση του προγράμματος δανειοδότησης της χώρας ή το Λεβιάθαν του Χιουμ.Αν το βαλάντιο σας αντέχει,είναι αδιανόητο να βρεθείτε στην παραλία χωρίς να έχετε στο σακίδιο σας τουλάχιστον τους  10 από τους 15 τόμους του αναζητώντας τον χαμένο χρόνο του Προυστ ή την πλήρη απόδειξη της εικασίας του Κέπλερ (μόνο 300 σελίδες). Πέρα από την πλάκα,τάσσομαι αναφανδόν με τον Τσάρλς Μπουκόφσκι που θεωρεί τα βιβλία ως δυνατότητες ευτυχίας.Έτσι λοιπόν,αναφέρω δέκα βιβλία που έπεσαν στα χέρια μου το φετινό χειμώνα και τα προτείνω για το καλοκαίρι. 

 1) Φύλλο μηδέν,Ουμπέρτο Έκο,εκδόσεις Ψυχογιός 

Το μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο  Φύλλο μηδέν.Ολίγη από εκκρεμές του Φουκώ, ολίγη από το εγχειρίδιο του επιτήδειου δημοσιογράφου, μια ευφάνταστη θεωρία συνωμοσίας για τον Μουσολίνι ,ένα παιχνίδι αλλοπρόσαλλων ερωτήσεων και ακόμα πιο αλλοπρόσαλλων απαντήσεων και όχι μόνο.Το Φύλλο μηδέν είναι ένα ευφυές και ευρηματικό αφήγημα από ένα δεξιοτέχνη του λόγου.


2) Μεγάλοι συγγραφείς γράφουν τις πιο μικρές ιστορίες του κόσμου. Εκδόσεις Γνώση

 Κόντρα στην φιλοσοφία Ζεν, οι δυτικοί έχουμε τον δικό μας τρόπο να επιτυγχάνουμε την επιβράδυνση της καρδιάς,την ηρεμία και την γαλήνη του Νου.Την ανάγνωση διηγημάτων. Μια πρακτική την οποία ο  Αμερικανός συγγραφέας Κέρτ Βόννεγκατ την ονομάζει πολύ εύστοχα Μικρούς βουδιστικούς υπνάκους.Η συγκεκριμένη συλλογή θα σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία δυτικού...Ζεν.


3)Αν αυτό δεν είναι ωραίο,τότε τι είναι; Κερτ Βόννεγκατ,εκδόσεις Πατάκης

Σοφία ζωής από  μια πένα χωρίς προκαταλήψεις με εξαιρετικό χιούμορ.  


4) Το μπιζέλι και ο ήλιος. Ένα μαθηματικό παράδοξο:Το θεώρημα Banach-Tarski L.M.Wapner,εκδοσεις Vesta

 Εκλαϊκευμένη μαθηματική γνώση για το παράδοξο Ταρσκι-Μπάναχ.Ελάχιστο μαθηματικό υπόβαθρο για την κατανόηση του.Αρκούν,οι πρώτες τάξεις του λυκείου.


5) Σκέψεις ,Wolinski, Georges  εκδόσεις Ροές

Αιρετικό χιούμορ για την ζωή ,την εργασία, τις ανθρώπινες σχέσεις και κυρίως για την πολιτική. Από τον δολοφονημένο σκιτσογραφο-ευθυμογράφο  G.Wollinski.


6)Σκέτη αναρχία,Γούντι Άλεν,εκδοσεις  Bell

 Για τον Γούντι Άλεν τα λόγια είναι περιττά.Ο ορισμός του παραλιακού αναγνώσματος.


7) Συνδυαστική απαρίθμηση και συνδυαστική γεωμετρία, Πούλος Ανδρέας, Εκδόσεις ΖΗΤΗ

  Εξαιρετικό, πρωτίστως για μαθητές με μαθηματικές αναζητήσεις  αλλά και για καθηγητές ως  υλικό με ασκήσεις  μαθηματικών διαγωνισμών.


8) Η ζωή για αρχάριους, Σλάβομιρ Μρόζεκ, εκδόσεις Γνώση

Ίσως το πιο μελαγχολικό από τα παραπάνω βιβλία καθώς το χιούμορ του Μρόζεκ είναι οξύ και δηκτικό.


9) Λεξικό του κωνσταντινοπολίτικου γλωσσικού ιδιώματος,Ν.Ζαχαριάδης,Εκδόσεις Γαβριηλίδης

 Έχω φάει πετριά με τα λεξικά τα τελευταία χρόνια,το συγκεκριμένο είναι μοναδικό στο είδος του. Θα μάθετε τι σημαίνουν λέξεις όπως: Κιλιμπίκης,μενεμένι,ουιντουρμάς,κασπό και άλλες πολλές.

10) Άπαντα τα πεζά Ι,Χόρχε Λουίς Μπόρχες Εκδόσεις  Πατάκης

 Ευρυμαθής και απολαυστικός Μπόρχες. Ενδείκνυται στο διάλειμμα ανάμεσα στις ρακέτες και τον φραπέ.


Μεγάλες αλήθειες από τον Wollinski

1 σχόλιο:

  1. Να συνεισφέρω και εγώ, Θανάση
    1)Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης,Μίλαν Κούντερα
    2)Σκέψεις σκέψεις, Ντειβιντ Λοτζ
    3)Η λέσχη «Δουμάς» ή Η σκιά του Ρισελιέ, Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε
    4) Λέξεις που χανονται ,Νίκος Σαραντάκος
    5) Οι περιπέτειες του Κ.Τομπκινς,Τζορτζ Γκάμοφ
    6)Τετραλογία του Λος Άντζελες,Τζέιμς Ελρόι

    Λέων Παπαδόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...