«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017

Σαν σήμερα....

  


  
Η τράπεζα είναι ένα μαγαζί το οποίο δανείζει ομπρέλες όταν επικρατεί καλοκαίρια και απαιτεί να του επιστραφούν όταν αρχίσει να βρέχει..

                                                                                       Τζερόμ Κ.Τζερόμ


  Σαν σήμερα,15  Σεπτέμβριου,τo 2008,η ανθρωπότητα υιοθέτησε τους τραπεζίτες.Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέρρευσε.Οι Αμερικανοί έζησαν  μέρες ιστορικές,μέρες  υστερικές.Με ποια σειρά δεν είμαι και πολύ σίγουρος.Οι τραπεζίτες,οι πιο επικίνδυνοι ληστές τραπεζών,ξάφρισαν τις τράπεζες τους,παρότι οι κάμερες παρακολούθησης δεν κατέγραψαν τις κινήσεις τους,ούτε σήμανε συναγερμός.Και έτσι δεν μπόρεσε να αποφευχθεί η γενική κατάρρευση.Ολόκληρος ο πλανήτης κατέρρευσε,ακόμα και η σελήνη φοβήθηκε ότι θα χάσει την δουλειά της,και θα αναγκαστεί να ψάξει για άλλο ουρανό, οι εξωγήινοι κλειδώθηκαν στα σπίτια τους,μήπως και  οι μπατιρογήινοι βγουν στην διαστημική γύρα για δανεικά.Οι μάγοι της Ουολ στριτ,ειδήμονες στο να αγοράζουν χάρτινους πύργους, έκλεψαν εκατομμύρια σπίτια και θέσεις εργασίας.Α ξέχασα,ένας μόνο ένας τραπεζίτης κατέληξε στην φυλακή.Οι υπόλοιποι ικέτευαν και εκλιπαρούσαν,για το θεό,μια μικρή βοήθεια και ανταμείφθηκαν  για τα κατορθώματα τους  με την μεγαλύτερη χρηματική  ανταμοιβή στην ιστορία της ανθρωπότητας.(85 δις  δολάρια).Τους υιοθέτησαν οι λαοί,αυτούς και την χασούρα τους.Έκτοτε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να παράγουν χρήμα με αντίκρισμα αέρα κοπανιστό.
Πως το κάνουν;Το πιο παλιό κόλπο του κόσμου.Μαθηματικά γυμνασίου.


  Μια τράπεζα, μια οποιαδήποτε τράπεζα οφείλει να έχει χρηματικό απόθεμα ικανό να εξυπηρετεί τις ημερήσιες ανάγκες των καταθέτων της.Ας φανταστούμε το αποθεματικό  σαν ένα ποσό στο ταμεία της.Οι τράπεζες έχουν μια πολιτική σε σχέση με τα αποθεματικά τους,διατηρούν ένα μέρος των  καταθέσεων των πελατών τούς για να εξυπηρετούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της τράπεζας.Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι μια τράπεζα διατηρεί πάντα πρόχειρο το 20%  ή διαφορετικά το 1/5 των χρημάτων των καταθέτων της,έχει λοιπόν την ευχέρεια  το υπόλοιπο 80%  ή το 4/5 των χρημάτων  να το δώσει σαν δάνειο.Δείτε τώρα τι συμβαίνει.

  Ας πούμε ότι ο Γιάννης  καταθέτει σε μια τράπεζα 1000 ευρώ. Τότε η τράπεζα κρατάει  τα 200 ευρώ και δανείζει τα υπόλοιπα 800  ευρώ  στον Κώστα.Ο Κώστας τώρα καταθέτει τα 800 ευρώ στην ίδια η σε άλλη τράπεζα. Η τράπεζα που τα  καταθέτει κρατάει το 20% των 800 ευρώ και δανείζει τα υπόλοιπα 80% (640 ευρώ) στον Νίκο. Να πως βγαίνει ο λαγός από το καπέλο.Ο Γιάννης  νομίζει ότι έχει 1000 ευρώ, ο Κώστας  νομίζει ότι έχει 800 ευρώ και ο Νίκος 640 ευρώ. Θυμηθείτε στην αρχή είχαμε μόνο τα 1000 ευρώ του  Γιάννη. Τώρα από το τίποτα  έχουμε το ποσό 1000+800+640=2440 ευρώ.Η τράπεζα «δημιούργησε» 1440 ευρώ από το πουθενά.Μια κίνηση που θα ζήλευε  ο επιδεξιότερος  τοκογλύφος.Ας το τραβήξουμε περισσότερο.

Ας πούμε ότι ο Νίκος καταθέτει τα 640 ευρώ του,τότε η τράπεζα από αυτά δανείζει 512 ευρώ (4/5 του 640) στον Θανάση, ο Θανάσης τώρα κατά τον ίδιο τρόπο με τους προηγούμενους καταθέτει τα χρήματα του στη ίδια σε άλλη τράπεζα και εκείνη με την σειρά της δανείζει το Γιώργο με 409.6 ευρώ( τα 4/5 του 512) και η  ιστορία συνεχίζεται.Το κεφάλαιο πολλαπλασιάζεται επ άπειρον .Επ άπειρον ; Όχι ακριβώς κάποια στιγμή όσες φορές και να συνεχιστεί η διαδικασία:κατάθεση, δανεισμός, κατάθεση, δανεισμός …. το κεφάλαιο  θα σταθεροποιηθεί.

Ας δούμε γιατί: Η αρχική κατάθεση  είναι 100 ευρώ. Στο επόμενο βήμα γίνονται 800 ευρώ ( 4/5)1000.Στην συνέχεια γίνονται 640 ευρώ τα  ( 4/5) του 800  όπου:

                       (4/5)(4/5)1000=(4/5)21000=640

Έπειτα έγιναν 512 ευρώ ως εξής :

                      (4/5) (4/5)21000=(4/5) (4/5)31000=512

Σε κάθε βήμα το  παίρνουμε τα 4/5 του  ποσού του προηγούμενου βήματος .Άρα το συνολικό ποσό είναι το  άθροισμα απείρων όρων:

                         1000+(4/5)1000+(4/5)21000+(4/5)31000+(4/5)41000+……..

 ή

                         1000(1+(4/5) +(4/5)2+(4/5)3+(4/5)4+……..)

όμως το άθροισμα στην παρένθεση είναι άθροισμα απείρων ορών γεωμετρικής προόδου με λόγο  μικρότερο του 1 και έχει πεπερασμένο άθροισμα , έναν αριθμό, για την ακρίβεια ισχύει:

1+(4/5) +(4/5)2+(4/5)3+(4/5)4+……..=1/(1-(4/5))=1/(1/5)=5  Οπότε το συνολικό ποσό που  νομίζουν ότι έχουν ο Γιάννης,ο Κώστας,ο Νίκος,ο Θανάσης και οι υπόλοιποι είναι 1000Χ5=5000  ευρώ. Άρα σε εύρος χρόνου από τα 1000 ευρώ που κατατεθήκαν στην τράπεζα αρχικά τα πολλαπλασίασε κάνοντας 5000. Επιπλέον  4000 ευρώ,σε μια ιδανική περίπτωση θα πουν οι δύσπιστοι δεδομένου ότι κάποιοι πελάτες δεν είναι συνεπείς στα δάνεια τους ή δεν  καταθέτουν  στις τράπεζες τα μετρητά τους και τα έχουν κάτω από το στρώμα. Η ουσία δεν αλλάζει ,το κέρδος εξακολουθεί να είναι τεράστιο.

    Μαγεία ε; Που είναι η  παγίδα; Πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος,αν όλοι οι καταθέτες φοβούνταν ότι η τράπεζα χρεοκοπούσε και προσπαθούσαν ταυτόχρονα να κάνουν ανάληψη το κεφάλαιο της   τράπεζας  δεν θα επαρκούσε ,η τράπεζα μην μπορώντας να εκπληρώσει  τις υποχρεώσεις της θα  αντιμετώπιζε την δυσαρέσκεια των πελατών της. Αυτό όμως συμβαίνει σπάνια,(χαχαχα…) η τράπεζα με το ποσά που έχει στα ταμεία της μπορεί και ανταπεξέρχεται μια χαρά. Αλίμονο όμως  σε περιόδους κρίσεων  οι κατάθετες  χάνουν την πίστη τους σε μια τράπεζα και αποσύρουν τα χρήματα τους προκαλώντας πανικό στην τραπεζικό σύστημα.Συνέβη πρώτη φορά το Μάρτιο του 1933,από τα απόνερα του μεγάλου οικονομικού κραχ  το 1929 στην Αμερική, η ομοσπονδιακή  κυβέρνηση  για να σώσει  τις τράπεζες κήρυξε τραπεζική αργία.Τις έκλεισε  να μην μπορούν όλοι οι καταθέτες να σηκώσουν τα χρήματα τους. Σας θυμίζει τίποτα; Έπειτα από λίγες εβδομάδες,όταν τα πράγματα εξισορροπήθηκαν όταν  η πίστη αποκαταστάθηκε,οι τραπέζες ξανάνοιξαν. Όλα είναι θέμα πίστης  των καταθετών στις τράπεζες.Αυτή  η ικανότητα που έχουν ορισμένες προβλέψεις  να  πραγματοποιούνται από μόνες τους μόλις αποκτήσουν αρκετούς πιστούς, είναι μια από τις σταθερές  της οικονομικής ζωής.Όσο  περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται τις τράπεζες για να καταθέσουν τα χρήματα τους τόσο πιο ασφαλές  είναι το τραπεζικό σύστημα. Για το λόγο αυτό,τα ευαγή αυτά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διατηρούν και  ενισχύουν  μια τέτοια πεποίθηση,δείτε τα καταστήματα  των τραπεζών,τους υπάλληλους ,τον ενδυματικό κώδικα των στελεχών,την δομή των χώρων με τους γκισέδες των ταμείων,τα γραφεία , ακόμα και τα συστήματα ασφάλειας, όλα πρέπει να αποπνέουν ασφάλεια  και σιγουριά.Βέβαια  ανεξάρτητα με το τι λέγεται ή αφήνεται να εννοηθεί  οι τράπεζες αυτό που κάνουν είναι να πουλάνε χρήμα. Χρήμα όμως που δεν…έχουν!

                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...