«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ελληνική σκέψη


  
    Για τον μαθηματικό έχει πολύ μεγάλη σημασία η συνειδητοποίηση ότι τα θεμέλια των μαθηματικών και ένα μεγάλο τμήμα του περιεχομένου τους είναι ελληνικά.
Οι έλληνες έθεσαν τις πρώτες επιστημονικές βάσεις, επινόησαν τις μεθόδους ab initio  και καθόρισαν την ορολογία. Με λίγα λόγια,τα μαθηματικά είναι μια ελληνική επιστήμη, οποιαδήποτε κι αν είναι η ανάπτυξη που επέφερε ή θα επιφέρει η σύγχρονη έρευνα.Το ενδιαφέρον του μελετητή της κλασσικής αρχαιότητας  για το αντικείμενο των μαθηματικών είναι,χωρίς,αμφιβολία, διαφορετικού είδους.Τα ελληνικά μαθηματικά αναδεικνύουν μια σημαντική πλευρά της ελληνικής διανοίας, την οποία ο σπουδαστής του ελληνικού πολιτισμού έχει την τάση να την παραβλέπει.Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν αναφέρονται στην ελληνική σκέψη ,συνήθως εννοούν τα αριστουργήματα της λογοτεχνίας και της τέχνης, τα οποία χαρακτηρίζονται από ομορφιά, αλήθεια ,ελευθέρια και ανθρωπισμό. Όμως ο Έλληνας με την ακόρεστη επιθυμία να γνωρίσει το αληθινό νόημα των πάντων στο σύμπαν και να παρουσιάσει μια ορθολογικοί εξήγηση τους, οδηγήθηκε αναπόφευκτα στις φυσικές επιστήμες ,στα μαθηματικά  και  γενικά στην ακριβή επιχειρηματολογία ή λογική. Αύτη η αυστηρή πλευρά της ελληνικής σκέψης βρήκε ίσως την πληρέστερη έκφραση της στον Αριστοτέλη  .Ωστόσο ο τελευταίος δεν θα παραδεχόταν σε καμιά περίπτωση ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ μαθηματικών και αισθητικής. Όπως είπε, δεν θα μπορούσε να διανοηθεί τίποτε πιο όμορφο από τα αντικείμενα των μαθηματικών.Ο Πλάτων γοητευόταν από τη Γεωμετρία και τα θαύματα των αριθμών.

                                     
                                       Sir Thomas Little Heath,Η ιστορία των ελληνικών μαθηματικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...