«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Μια χήρα βοηθείας στα μαθηματικά προσανατολισμού Γ Λυκείου με..προβλήματα






   Φέτος,περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά κυκλοφορεί η φήμη ότι στις εξετάσεις, θα τεθεί  πρόβλημα.Άλλωστε,το σχολικό βιβλίο έχει αρκετά προβλήματα, είτε γεωμετρικά,είτε κίνησης είτε ακόμα και οικονομίας. Θεωρήσαμε καλό, να εντάξουμε στον νέο οδηγό επανάληψης του 2018  μια τελευταία ενότητα με λυμένα προβλήματα.Ένα μικρό αριθμό ενδεικτικών προβλημάτων.Το «μικρός» δεν μπορέσαμε να το τηρήσουμε,καθώς είναι πιο ενδιαφέροντα από εκείνες τις βαριές τεχνικές ξ-ασκήσεις. Οπότε λόγω μεγέθους  η ενότητα αυτονομήθηκε και την ανεβάζουμε ξεχωριστά από τον υπόλοιπο οδηγό για το 2018.Γεγονός είναι,ότι τα προβλήματα δεν απαιτούν μεγάλο θεωρητικό υπόβαθρο για την επίλυση τους, μόνο βασικές γνώσεις άλγεβρας, ανάλυσης και γεωμετρίας,αυτό που τα καθιστά ιδανικά ως θέματα εξετάσεων είναι η απαιτουμένη κριτική ικανότητα και η ευρετική ματιά που πρέπει να έχει αναπτύξει ο υποψήφιος.Στην τελική, αυτό θα έπρεπε να είναι και το ζητούμενο από την μαθηματική και κάθε είδους εκπαίδευση.Προσωπικά πιστεύω ότι φέτος είτε το τρίτο είτε το τέταρτο θέμα θα είναι γεωμετρικό πρόβλημα που θα πατάει στο σχολικό,βασικά σχήματα επιπεδομετρίας , τρίγωνο, κύκλος κ.τλ..Όπως και να έχει, το παρόν κατ’ ουσίαν είναι μια συλλογή λυμένων προβλημάτων και απέχει από μεθοδολογίες και μπούσουλες. Τα περισσότερα «πατάνε»  στο σχολικό βιβλίο, τα υπόλοιπα-πάντα εντός σχολικής ύλης - απλά μας άρεσαν, όπως και κάθε κομμάτι αυτής της ιδιότυπης χήρας βοήθειας που άρχισε ως αστείο και  τελικά επιβεβαίωσε ότι τα σοβαρά πράγματα γίνονται μόνο στα αστεία…. 


4 σχόλια:

  1. Καλημέρα.. Έχω μια ερώτηση.. Στο πρόβλημα νούμερο 58, αντί για 50-5τ μήπως είναι 50+5τ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, η άσκηση έχει λυθεί σαν να κατευθύνονται στο λιμάνι και τα δυο πλοία.Όλα αυτά είναι περσινά, αν βρω το αρχείο θα το αλλάξω.

      Διαγραφή
  2. Εκπληκτική δουλειά πάντως... Διαβάζεται πολύ ευχάριστα και από τον καθηγητή και από τον μαθητή! Μερικές φορές απλά και μόνο η σοβαρότητα και η αυστηρότητα των μαθηματικών απομακρύνει τους μαθητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...