«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Sydney Opera House, η κοπή της σφαίρας


   Η Όπερα του Σύδνεϋ (Sydney Opera House) βρίσκεται στο Σύδνεϋ, στη Νότια Νέα Ουαλία της Αυστραλίας. Ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του 20ού αιώνα, με μια σειρά μεγάλων προκατασκευασμένων «κοχυλιών», που διαμορφώνει τις στέγες της δομής. Το κτίριο θυμίζει ιστιοφόρο που ανοίγει τα πανιά του.

Αρχιτέκτων υπήρξε ο Δανός Γιόερ Ούτσον. Όταν υπέβαλε το σχέδιό του για το λόγω κτίριο , τα σχήματα των θόλων στέγης δεν είχαν ακόμα καθοριστεί ως προς το γεωμετρικό τους σχήμα. Χωρίς αυτές τις πληροφορίες, οι μηχανικοί δεν μπορούσαν να εκπονήσουν ένα σχέδιο κατασκευής. Ο Ούτσον και η ομάδα του ανάλωσαν τρία χρόνια και εκατοντάδες ώρες εργασίας προσπαθώντας να ορίσουν τα σχήματα της στέγης ως παραβολοειδή και ελλειψοειδή. Τέλος, το 1961, συνειδητοποίησαν ότι όλα τα ιμικελύφη-κοχύλια της στέγης θα μπορούσαν να «κοπούν» από την επιφάνεια της ίδιας σφαίρας. Αυτό θα έδινε μια οπτική αρμονία σε ολόκληρο το συγκρότημα, δεδομένου ότι η καμπυλότητα μιας σφαίρας είναι η ίδια προς όλες τις κατευθύνσεις.


Καλύπτει 4,5 στρέμματα εδάφους. Έχει 183 μέτρα μήκος και περίπου 120 μέτρα πλάτος, στο ευρύτερο σημείο της. Στηρίζεται σε 580 αποβάθρες που βυθίζονται έως και 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία της είναι όση θα χρειαζόταν για να ηλεκτροδοτηθεί μια πόλη 25.000 κατοίκων και διανέμεται από 645 χιλιόμετρα ηλεκτρικού καλωδίου.



           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...