«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Σαν σήμερα στο μαθηματικό συμπάν, το 1901


    Γεννιέται ο Άλφρεντ Τάρσκι (1901 -1983), Πολωνός μαθηματικός με ειδίκευση στη Λογική. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και ήταν μέλος της σχολής της λογικής Λβιβ–Βαρσοβίας και της σχολής μαθηματικών και φιλοσοφίας της Βαρσοβίας. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1939, έγινε Αμερικανός πολίτης το 1945 ,δίδαξε και πραγματοποίησε έρευνα στα μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια από το 1942 μέχρι το θάνατό του.

Πολύ σημαντικό το έργο του,σχετικά με τη θεωρία μοντέλων, τα Μεταμαθηματικά και την αλγεβρική λογική.Συνέβαλε και σε άλλα πεδία,όπως η αφηρημένη άλγεβρα, η τοπολογία, η γεωμετρία, η θεωρία μέτρου, η μαθηματική λογική, η θεωρία συνόλων και η αναλυτική φιλοσοφία. Μαζί με τον σύγχρονό του, Κουρτ Γκέντελ, άλλαξε το πρόσωπο της λογικής στον εικοστό αιώνα, κυρίως μέσα από το έργο του σχετικά με την έννοια της αλήθειας και της θεωρίας μοντέλων.
Το 1924,μαζί με τον επίσης πολωνό μαθηματικό Στέφαν Μπάναχ απέδειξε:

Κάθε συμπαγής μπάλα στον είναι δυνατόν να την διαμερίσουμε σε πεπερασμένα το πλήθος τεμάχια και να τα αποσυναρμολογήσουμε έτσι ώστε να πάρουμε δύο συμπαγείς μπάλες ίσου μεγέθους με την πρώτη.
Η παραπάνω πρόταση ονομάζεται παράδοξο Banach –Tarski και ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι θα ήταν δυνατόν να διαμερίσουμε οποιαδήποτε τρισδιάστατη μπάλα (π.χ ένα καρπούζι) σε ένα πεπερασμένο πλήθος κομματιών και στη συνέχεια…αναδιατάσσοντας τα κομμάτια με κατάλληλο τρόπο να σχηματίσουμε δύο μπάλες (καρπούζια) πανομοιότυπες με την αρχική!
  
                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...