«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Δεν ήταν πάντα αυτονόητο το δικαίωμα στην μόρφωση….


   Είδα πρόσφατα το "Πράσινο βιβλιο" (https://www.youtube.com/watch?v=p3f78Z1sMzI),μοναδική ταινία και θυμήθηκα την ιστορία της Ruby Nell Bridges Hall.
   Η Ruby Nell Bridges Hall υπήρξε το πρώτο μαύρο παιδί που πήγε σε δημόσιο δημοτικό σχολείο, που φοιτούσαν μόνο λευκά παιδιά, στην Νέα Ορλεάνη στης Λουιζιάνα. Η προσπάθεια για ενσωμάτωση αυτών των παιδιών ξεκίνησε από την οργάνωση “National Association for the Advancement of Colored People (NAACP)”, όπου βάσει της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, γνωστής ως “Brown v. Board of Education”, στις 17 Μάιου του 1954, προσπαθούσαν να εντάξουν μαύρα παιδιά σε δημόσια σχολεία όπου φοιτούσαν οι λευκοί. Η οργάνωση, ως αρχή, ζήτησε κάποιους εθελοντές ώστε να ενταχτούν σ’ αυτό το σχέδιο και να σταλούν σε σχολεία λευκών. Ως πρώτη φάση, εντάχθηκαν 6 παιδιά και η Ruby Nell Bridges Hall ήταν η πρώτη που πήρε το “βάφτισμα”. Σύμφωνα με απόφαση του δικαστή, η μικρή Ruby θα είχε προστασία από διάφορους ανθρώπους, τον πρώτο χρόνο που θα φοιτούσε στο σχολείο, ώστε να αποφεύγονταν τυχόν προβλήματα.Την πρώτη μέρα που πήγε σχολείο, κανείς δεν μπήκε στην τάξη. Όλα τα παιδιά ήταν έξω με τους γονείς τους και διαμαρτύρονταν. Μαζί τους ήταν και οι δάσκαλοι που δεν δέχονταν να διδάξουν σε μαύρο παιδί. Η μόνη δασκάλα που δεν έφερε αντίρρηση ήταν η Barbara Henry.Μετά από πολλές πιέσεις, το σχολείο William Frantz Elementary ξεκίνησε να λειτουργεί, ασχέτως πως η Barbara Henry έκανε μάθημα στο παιδί μονάχο του, για ένα ολόκληρο χρόνο, μακριά από τα άλλα παιδιά. Οι υπεύθυνοι που πρόσεχαν το μικρό κοριτσάκι δεν την άφηναν να ψωνίζει από την καντίνα διότι καθημερινά την απειλούσαν ότι θα την δηλητηριάσουν.Την άφηναν να τρώει μόνο ότι έφερνε από το σπίτι της ώστε να είναι ασφαλής.Οι γονείς της μικρής έχασαν τις δουλειές τους, όπως επίσης και οι παππούδες της. Επίσης σε μεγάλη δυσκολία βρέθηκαν και όσοι λευκοί ενδιαφέρθηκαν να τους βοηθήσουν,όπως για παράδειγμα οι γείτονες τους. Εν τέλει το μικρό κορίτσι, παρά τις τρομερές αντιξοότητες, υπέμεινε καρτερικά μέχρι που κατάφερε και τελείωσε το δημοτικό έχοντας για συναγωνιστές τους γονείς της και άλλους πολλούς που θέλουν να λέγονται άνθρωποι. Στην αρχή, ο πατέρας της μικρής ήταν δισταχτικός στο αν έπρεπε να αφήσει την μικρή να πάει σε σχολείο που φοιτούσαν μόνο λευκά παιδιά αλλά η μητέρα κατάφερε και τον έπεισε.Της είπε :
   «..πρέπει να κάνεις αυτό το βήμα προς τα εμπρός για όλους τους αφροαμερικάνους».
                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...