«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Σαν σήμερα στο μαθηματικό σύμπαν, το 1799.


   

 Σαν σήμερα στο μαθηματικό σύμπαν, το 1799.Πεθαίνει η Ιταλίδα μαθηματικός και φιλόσοφος Maria Gaetana Agnesi (1718-1799).Παιδί θαύμα γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 16 Μαΐου 1718.Στα πέντε της χρόνια μπορούσε να μιλήσει Ελληνικά, Ισπανικά, Λατινικά, Γερμανικά και Εβραϊκά.
Στα εννιά της χρόνια συνέθεσε κι έβγαλε λόγο στα λατινικά σε μια ακαδημαϊκή συγκέντρωση με θέμα τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση. Στα 14 χρόνια της, ήδη μπορούσε να λύνει δύσκολα προβλήματα γεωμετρίας και φυσικής. Το 1738, εκδίδει το πρώτο της βιβλίο ένα περίπλοκο δοκίμιο με θέμα τη φυσική και τη φιλοσοφία με τίτλο Propositiones philosophicae. Στα είκοσι της χρόνια άρχισε να συγγράφει την πιο σημαντική δουλειά της, το δοκίμιο Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana (Μέθοδοι Ανάλυσης). Το Instituzioni analitiche εκδόθηκε το 1748 και προκάλεσε αίσθηση στον ακαδημαϊκό κόσμο. Μεταφράστηκε στα Γαλλικά και τα Αγγλικά.Ξεκίνησε ως ένα εγχειρίδιο με σημειώσεις για την μελέτη των αδελφών της,γραμμένο από γυναίκα.Βιβλίο που αποτέλεσε μια απ’ τις πιο άρτιες εργασίες πάνω στον απειροστικό λογισμό, συνδυάζοντας τις θεωρίες του Νεύτωνα και του Leibniz.

Η Maria Agnesi είναι γνωστή και από μια καμπύλη που ονομάζεται «Μάγισσα της Agnesi» (Witch of Agnesi)( https://www.youtube.com/watch?v=NutDj9LA3oI ) . Υπάρχει  παρασκήνιο γύρω από την πατρότητα και την ονομασία της καμπύλης. Η καμπύλη  δεν αποτελεί δημιούργημα της Agnesi .Ήταν ήδη γνωστή στον Pierre Fermat (1601-1665).Ο Luigi  Guido Grandi (1671-1742), καθηγητής  μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Πίζας,την ονόμασε versiera (από το λατινικό vertere = γυρίζω ).Κατά τύχη, υπάρχει μια σχεδόν ομόηχη  ιταλική λέξη,aversiera που σημαίνει γυναίκα του διαβόλου. Έτσι από λάθος μετάφραση  η versiera του Grandi έγινε aversiera ονομάστηκε τελικά «μάγισσα της Agnesi”.
                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...