«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Σαν σήμερα στο μαθηματικό σύμπαν,το 1851



    Σαν σήμερα στο μαθηματικό σύμπαν,το 1851.Πεθαίνει ο Carl Gustav Jacob Jacobi.Δεύτερος γιος εύπορου τραπεζίτη, τέλειωσε το σχολείο και εισήχθη στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Καθολική διάνοια, θα μπορούσε να διαπρέψει στις κλασικές σπουδές και να γίνει άριστος φιλόλογος αλλά τον κέρδισαν τα μαθηματικά. Μελέτησε τις κλασσικές εργασίες των Lagrange και Euler στην Άλγεβρα και τον λογισμό  και άφησε το στίγμα του στο μαθηματικό στερέωμα καθώς θεωρείται μαζί με τον Νορβηγό μαθηματικό Abel ως πρωτοπόροι στην θεωρία ελλειπτικών συναρτήσεων. Ήταν εξαιρετικός όσο αφορά τους χειρισμούς της άλγεβρας και των ευφυών επινοημάτων. Από άποψη καθαρά ικανότητας χειρισμών στην αντιμετώπιση της άλγεβρας, ο Euler και ο Jacobi δεν είχαν ανταγωνιστή με εξαίρεση ίσως τον Ινδό Ramanujan.Το 1825,αποκτά το διδακτορικό του δίπλωμα και αρχίζει να εργάζεται ως λέκτορας  στο πανεπιστήμιο του  Βερολίνου.Γεννημένος δάσκαλος. Ο Jacobi ήταν ο πρώτος κανονικός καθηγητής πανεπιστήμιου, καθώς εισήγαγε τους σπουδαστές του στην ερεύνα. Κάνοντας διαλέξεις  για τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις και δίνοντας στους σπουδαστές την δυνατότητα να παρακολουθήσουν εν τη γενέσει την  δημιουργία ενός νέου αντικειμένου.

Σε μια επιστολή σε συγγενικό του πρόσωπο ,γράφει για τα μαθηματικά και την απαιτητική τους φύση.

«Ο πελώριος κολοσσός που έχουν ανεγείρει τα έργα των Euler,Lagrange, και Laplace ,απαιτεί από τον καθένα  ο οποίος θέλει να διεισδύσει στην βαθύτερη φύση του, και όχι να ψάχνει απλώς στην επιφάνεια, την πιο τρομερή δύναμη και προσπάθεια της σκέψης. Για να κυριαρχήσει κάποιος επάνω σε αυτό το κολοσσό ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να συνθλιβεί, απαιτείται μια ένταση προσπάθειας χωρίς ανάπαυλα και δίχως εφησυχασμό, έως ότου να αναρριχηθεί κανείς  στην κορυφή του και να αγναντεύσει το έργο στο σύνολο του. Τότε, μόνον, όταν θα το εχει κατανοήσει, θα είναι δυνατόν να εργαστεί με ευθυκρισία και ηρεμία για να ολοκληρώσει τις λεπτομέρειες του.»

Ακαταπόνητος όσο αφορά την μελέτη και την εργασία στα μαθηματικά σε βαθμό εξάντλησης, όταν κάποιος από τους οικείους του συνέστησε να μετριάσει την ένταση με την οποία μελετούσε μήπως βλάψει την υγεία του ,ο Jacobi απάντησε: «Φυσικά! Ασφαλώς θέτω σε κίνδυνο την υγεία μου με την εξαντλητική εργασία, αλλά και τι με αυτό; Μόνο τα μπρόκολα δεν έχουν νεύρα, ούτε στεναχώριες. Αλλά τι βγάζουν από αυτήν την τέλεια ευεξία τους;»      

  Ο αδελφός του, M.H.Jacobi ήταν ο ιδρυτής της γαλβανοπλαστικής και έχαιρε πολύ μεγαλύτερης φήμης από τον μαθηματικό , στην διάρκεια της ζωής του μπέρδευαν πολύ συχνά τον Carl Gustav με τον αδελφό του ή του απέδιδαν εύσημα για την συγγένεια με το διάσημο αδελφό του. Σε μια τέτοια περίπτωση παρανόησης  δεχόμενος φιλοφρόνηση απαντά:  «δεν είμαι εγώ ο αδελφός του, αλλά αυτός είναι ο δικός μου». Πεθαίνει σε ηλικία σαρανταέξι ετών από ευλογιά.

6 σχόλια:

  1. Θανάση,
    Καλησπέρα.
    Μια διόρθωση στο άρθρο σου.
    Αντί για:
    "Σαν σήμερα στο μαθηματικό σύμπαν,το 1851.Γεννιεται ο Carl Gustav Jacob Jacobi.Γεννιέται στο Ποτσδαμ στην Πρωσία της Γερμανίας ο Karl Gustav Jacob Jacobi."
    Να γραφεί:
    "Σαν σήμερα, το 1851,στο μαθηματικό σύμπα πεθαίνει ο Carl Gustav Jacob Jacobi.Γεννήθηκε το 1804 στο Ποτσδαμ στην Πρωσία της Γερμανίας..."
    Ep;ishw sto t;elow gr;afeiw ;oti p;euane se hlik;ia 45 et;vn, en;v p;euane se hlik;'ia 47 et;vn.
    Φιλικά,
    Carlo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θανάση,
    Ο Carl Gustav Jacob Jaco γεννήθηκε το 1804 και πέθανε το 1851, άρα πέθανε σε ηλικία 47 ετών!!
    Φιλικά,
    Carlo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς Κάρλο ,ο Jacobi γεννήθηκε 10 Δεκεμβρίου 1804 και πέθανε 18 Φεβρουαρίου 1851 άρα έζησε 46 χρόνια ,δυο μήνες και περίπου μια εβδομάδα .

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...