«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Η μέτρηση της ακτίνας της Γης από τον Ερατοσθένη τον Κυρηναίο

       

3 σχόλια:

  1. Θανάση,
    Το πείραμα αυτό πραγματοποιήθηκε γύρω στο 240 π.Χ..
    Με τη βοήθεια του Βασιλιά Πτολεμαίου του Γ΄ του Ευεργέτη (284-222π.Χ.), ο οποίος διέθεσε το αναγκαίο σώμα βηματιστών, ο Ερατοσθένης
    μέτρησε την απόσταση της Συήνης από την Αλεξάνδρεια, που αντιστοιχούσε σε 5.040 στάδια = 1/50 του κύκλου.
    Ο Ερατοσθένης είχε γράψει ιδιαίτερη πραγματεία, όπως πληροφορούμαστε από την «Διόπτρα» του Ήρωνος του Αλεξανδρέως, ο οποίος αναφερόμενος στο μέγεθος της περιμέτρου της Γης σημειώνει:
    «Ερατοσθένης εν τω επιγραφομένω περί αναμετρήσεως της Γης.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξιοθαύμαστα μυαλά πέραν του φυσιολογικού Carlo

      Διαγραφή
    2. Θανάση,
      Ναι, πραγματικά, είναι έτσι όπως το έγραψες. Αυτοί έθεσαν τις βάσεις του αρχαίου πνεύματος με την διάδοση σ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο, τις ελευθερίας του λόγου, του πολιτισμού, και της Δημοκρατίας, διότι γνώριζαν πως η γνώση είναι δύναμη, όπως είπε και ο Ρογήρος Βάκων (1220-1292) μετά από περίπου 13 αιώνες.
      Στην μεταλαμπάδευση της γνώσης συνέβαλλε και ο Μέγας Αλέξανδρος (356 π.Χ-323 π.Χ) με τις κατακτήσεις του μεταφέροντας τις γνώσεις, τα ήθη και τα έθιμα των αρχαίων Ελλήνων.
      Η μόνη ενασχόληση τους ήταν η απόκτηση γνώσεων σε όλους τους τομείς, αυτό το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης νόησης. Με τις γνώσεις που είχαν κατασκεύασαν τα 7 λαμπρά μνημεία, φανταστικά από κάθε άποψη και τέλεια σε αρμονία, με την χρήση του Χρυσού Αριθμού «Φ» ή Χρυσή Τομή, του οπίου η ονομασία αποδίδεται στον Leonardo da Vinci (1452-1519), ο αριθμός της ομορφιάς.
      Ο μοναχός Fra Luca Bartolomeo de Pacioli ή όπως ήταν γνωστός ως Luca di Borgo (1447-1517) τον ονόμασε «Η θεία αναλογία».
      Ο Αμερικανός μαθηματικός James Mark McGinnis Bar (1871-1950) τον προσδιόριζε με το ελληνικό γράμμα "Φ", προς τιμήν του γλύπτη Φειδία.
      Το «Φ» είναι συνώνυμο του Ωραίου (Φ=Ω!)
      Ο «Φ» ανήκει στους άρρητους αριθμούς.
      Φ=[1+sqrt(5)]/2=1+0,618033…=1,618033
      Το μόνο μελανό σημείο ήταν η καταστροφή των παπύρων από πυρπολήσεις κατά την διάρκεια πολέμων, όπως για παράδειγμα η καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας από την εισβολή του στρατού της αδελφής Αρσινόη και του μικρού αδερφού Πτολεμαίου ΙΓ΄ εναντίον της Κλεοπάτρας Ζ΄ Φιλοπάτωρ για την κατάκτηση του θρόνου μετά τον θάνατο του πατέρα τους Πτολεμαίο ΙΒ΄ Αυλητής το 48 π.Χ., η κυριότερη πιθανή εκδοχή, λόγω του ότι διΐστανται οι γνώμες για το πότε και πως ακριβώς καταστράφηκε. Αποτέλεσμα ήταν να χαθεί σημαντική γνώση.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...