«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Thomas Fuller, ο σκλαβωμένος "ανθρώπινος υπολογιστής"!



   Ο  Thomas Fuller γνωστός ως «Αριθμομηχανή της Βιρτζίνια» ή  "Negro Tom" γεννήθηκε το 1710, κάπου μεταξύ της «Ακτής των Σκλάβων» της Δυτικής Αφρικής (σημερινή Λιβερία) και του Βασιλείου της Νταχομέι (σημερινό Μπενίν).

 Σε ηλικία 14 ετών δουλέμποροι τον άρπαξαν από την  γενέτειρα του και τον πούλησαν ως σκλάβο  στην Αποικιακή Αμερική το 1724.

  Ο Fuller ήταν αναλφάβητος καθώς δεν ήξερε να διαβάζει και να γράφει αγγλικά, αλλά είχε ένα σπάνιο χάρισμα. Την ικανότητα να εκτελεί από στήθους ακριβείς και γρήγορους υπολογισμούς και  να λύνει σύνθετα μαθηματικά προβλήματα.

Οι  πολέμιοι της δουλείας που είχαν αναγνωρίσει το σπάνιο ταλέντο του τον χρησιμοποίησαν ως παράδειγμα για να  υποστηρίξουν ότι οι μαύροι δεν ήταν διανοητικά κατώτεροι από τους λευκούς.

 Οι γαιοκτήμονες της Βόρειας Βιρτζίνια, Πρίσλεϋ και Ελίζαμπεθ Κοξ, χρησιμοποίησαν επίσης το ταλέντο του Fuller στη διαχείριση των φυτειών τους, περίπου τέσσερα μίλια από την Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια.

Πώς ο Fuller απέκτησε αυτό το ταλέντο, ειδικά σε μια περίοδο όπου οι σκλάβοι δεν επιτρεπόταν να μάθουν ανάγνωση και γραφή;

  Ο ίδιος έλεγε ότι οι δεξιότητές του προήλθαν από πρακτικές δραστηριότητες γύρω από τη φάρμα, όπως το μέτρημα των τριχών στην ουρά(!) μιας αγελάδας.

  Πολύπλοκοι υπολογισμοί που σχετίζονται με την αστρονομία πραγματοποιούνται από έναν υπολογιστή, αλλά ο Fuller ήταν εκπληκτικά ικανός να κάνει αυτούς τους υπολογισμούς στο κεφάλι του.

  Όταν ο Fuller  ήταν 70 ετών, συνάντησε τον επιχειρηματία Χάρτσορν που είχε έρθει με άλλους συνεργάτες από την Πενσυλβάνια για να μάθει περισσότερα για αυτόν.

Του έκαναν κάποιες ερωτήσεις. Όπως από πόσα δευτερόλεπτα είχε ενάμιση χρόνο; Πόσα δευτερόλεπτα είχε ζήσει ένας άνθρωπος 70 ετών, 17 ημερών και 12 ωρών;

Όταν απάντησε σωστά σε 47.304.000 και 2.210.500.800, αντίστοιχα, σε λιγότερο από δύο λεπτά κάθε φορά, ένας από τους άνδρες προέβαλε ένσταση, λέγοντας ότι οι υπολογισμοί του είναι λανθασμένοι.

Ο Fuller  απάντησε: «Ξεχνάς το δίσεκτο έτος».

Αφού έλαβαν υπόψη τους το δίσεκτο έτος στους υπολογισμούς τους, συμφώνησαν με τον Fuller.

  Παρά τις απολύτως σωστές απαντήσεις του Φούλερ,  στον Χάρτσορν φάνηκε ότι οι διανοητικές του ικανότητες πρέπει να ήταν κάποτε πολύ μεγαλύτερες. Έγραψαν:

  «Ήταν γκριζομάλλης και εμφάνιζε πολλά άλλα σημάδια της αδυναμίας του γήρατος. Είχε δουλέψει σκληρά σε μια φάρμα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, αλλά ποτέ δεν υπήρξε επιρρεπής στη χρήση οινοπνευματωδών ποτών. Μιλούσε με μεγάλο σεβασμό για την ιδιοκτήτρια του και ανέφερε με ιδιαίτερο τρόπο τις υποχρεώσεις του απέναντί της για την άρνησή της να τον πουλήσει, παρά το γεγονός ότι είχε δεχτεί προσφορές μεγάλων χρηματικών ποσών από πολλά άτομα. Ένας από τους παρόντες, ο κύριος Κόουτς, αφού παρατήρησε ότι ήταν κρίμα που δεν ο Fuller δεν έλαβε  μόρφωση ανάλογη με την ιδιοφυΐα του, είπε: «Όχι, (*)Μάσα (αφέντη), καλύτερα που δεν είχα μόρφωση, γιατί πολλοί λόγιοι άνθρωποι υπήρξαν μεγάλοι ανόητοι».

  Ο Fuller πέθανε στο αγρόκτημα Κοξ κοντά στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια το 1790. Ήταν 80 ετών.

 

8 σχόλια:

  1. Θανάση, καλησπέρα.
    Κάνε την εξής διόρθωση:
    Αντί:
    Πολύπλοκοι υπολογισμοί που σχετίζονται με την αστρονομία πραγματοποιούνται από έναν υπολογιστή, αλλά ο Fuller ήταν εκπληκτικά ικανός να κάνει αυτούς τους υπολογισμούς στο κεφάλι του.
    Γράψε:
    ........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................ με το μυαλό του
    νοερά.

    Επίσης πρόσθεσε:
    Αντί:
    .Όταν ο Fuller ήταν 70 ετών, συνάντησε τον επιχειρηματία Χάρτσορν που είχε έρθει με άλλους συνεργάτες από την Πενσυλβάνια για να μάθει περισσότερα για αυτόν.

    Γράψε:
    Όταν ο Fuller ήταν 70 ετών, συνάντησε τον επιχειρηματία William Hartshorne και τον Samuel Coates που είχαν έρθει από την Πενσυλβάνια, στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια, για να μάθουν περισσότερα για αυτόν.
    Φιλικά,
    Carlo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να διορθώσω κάτι Carlo, πρέπει να είναι λάθος, κακοδιατυπωμένα ίσως, αλλά λάθος δεν είναι.

      Διαγραφή
    2. Δεν κατάλαβες καλά ΘΑΝΑΣΗ: δεν ήταν παράκληση ή γνώμη, αλλά εντολή από τον Αλάθητο (και αιωνίως Αήττητο..)🎃

      Διαγραφή
  2. Θανάση (papadim), για πες μου, εσύ ο διορθωτής της γλώσσας και της γραμματικής, εάν η έκφραση "...τους υπολογισμούς στο κεφάλι του ." είναι σωστή ;h ;oxi. 😡😈

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το οπισθόφυλλο της βιογραφίας του αριθμομνημονα Ντανιελ Ταμετ

      "Το "Γεννήθηκα μια γαλάζια μέρα" είναι ένα ταξίδι μέσα σε ένα από τα πλέον γοητευτικά μυαλά του καιρού μας. Ο Ντάνιελ Τάμμετ μας οδηγεί ο ίδιος μέσα στο νου του και μας μιλάει για το πώς βλέπει τους αριθμούς σαν σχήματα, χρώματα και υφές. Μπορεί να πραγματοποιεί φοβερούς υπολογισμούς στο κεφάλι του. Μπορεί να μαθαίνει να μιλάει άπταιστα ξένες γλώσσες μέσα σε μια βδομάδα."

      https://www.politeianet.gr/index.php?page=shop.product_details&product_id=222822&option=com_virtuemart&Itemid=89

      Το βιβλιο προφανώς περασε απο επιμελητη και δεν το διορθωσε, η γλωσσα δεν ειναι θεώρημα για να ειναι απολυτως σωστο ή απολυτως λαθος. Ωραιο βιβλιο παρεπιπτοντως.

      Διαγραφή
    2. Κάρλο, θα σου το πω ευγενικά (όσο γίνεται) για τελευταία φορά: γίνεσαι απίστευτα και ανόητα εκνευριστικός κάθε φορά που οι παρατηρήσεις σου γίνονται για ορθογραφικά, συντακτικά κ.ά. συναφή θέματα και με τόση οίηση. Επιτέλους λύσε σωστά κανένα μαθηματικό πρόβλημα ή γρίφο ή κάνε κανένα σχετικό σχόλιο. Μαθηματικά συζητάμε εδώ, όχι φιλολογικά. Φτάνει πια..
      .

      Διαγραφή
    3. Θανάση, επιμένεις ότι έγραψα πως είναι λάθος. Παρερμήνευσες τη λέξη διόρθωση με λάθος. Εγώ εννοούσα εκφραστικό λάθος και όχι γραμματικό.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...