Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Μια ιστορία για τους Αρειανούς της Βουδαπέστης και η εξέχουσα θέση του δασκάλου


 πάρχει μια φήμη στην Αμερική ότι υπάρχουν δύο έξυπνες φυλές στη Γη: Άνθρωποι και Ούγγροι!"                                                                  Ισαάκ Ασίμωφ

  Οι Αρειανοι της Βουδαπέστης -καμία σχέση με το ιστορικό ποδοσφαιρικό σωματείο- είναι ένας μύθος για μια ομάδα μαθηματικών,φυσικών που θρυλείται ότι φοιτήσαν στο ίδιο σχολείο και είχαν όλοι τους απίστευτες σχεδόν υπερφυσικές διανοητικές ικανότητες.Ο διακεκριμένος φυσικός Γεόργκι Μάρξ (1927–2002)  περιγράφει μια συζήτηση με τους φυσικούς Ενρίκο Φέρμι και Λεο Σίλαρντ:

«Το σύμπαν είναι απέραντο,περιέχει μυριάδες αστέρια, και είναι πολύ πιθανόν να έχουν πλανήτες γύρω τους.Πρωτόλειοι μικροσκοπικοί οργανισμοί  που θα πολλαπλασιαστούν, η φυσική επιλογή θα τους εξελίξει ,θα τους κάνει πολυπλοκότερους  και  εξόχως σκεπτόμενους.Θα επιθυμήσουν να γνωρίσουν   νέους  κόσμους ,να εξερευνήσουν τον γαλαξία. Αυτά τα  εξαιρετικά και ταλαντούχα πλάσματα  δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν ένα τόσο  όμορφο μέρος όπως η Γη μας.Και έτσι,»,ο Φέρμι καταλήγει,«αν όλα αυτά συνέβαιναν, θα έπρεπε να είχαν φτάσει εδώ τώρα, οπότε πού είναι;» Ήταν ο Λεο Σίλαρντ, ένας άνθρωπος με εξαιρετική αίσθηση χιούμορ, που έδωσε την τέλεια απάντηση στο ερώτημα του Φερμι:«Είναι ανάμεσά μας»,είπε,«αλλά αυτοαποκαλούνται Ούγγροι».                                                                 

  Ο Μαρξ αναφερόταν στους: Τζον Φον Νιούμαν, Πωλ Έρντος, Ευγένιος  Βίγκνερ, ‘Εντουαρντ Τέλλερ, Λεο Σίλαρντ,Θεοντορ Φον Καρμαν Πωλ Χάλμος ,Τζωρτζ Πόλια  και  Τζον Κεμενι.Ξαναδιαβάστε τα ονόματα, μια dream team  στα μαθηματικά και την φυσική ,όλοι τους κολοσσοί στο αντικείμενο τους, έμοιαζαν να έχουν υπερφυσικές διανοητικές ικανότητες.Λόγω Εβραϊκής καταγωγής ,σχεδόν όλοι μετανάστευσαν στην Αμερική ,δεν πρέπει να ξεχνάμε  το αντισημιτικό κλίμα δέσποζε στην Ευρώπη του μεσοπολέμου.Φανταστείτε την εντύπωση που προκάλεσαν στους Αμερικανούς επιστήμονες, όλοι τους είχαν έντονη Ουγγρική προφορά, γεννήθηκαν στην ίδια πόλη (Βουδαπέστη) και ενσάρκωναν την λέξη ιδιοφυία σε τέτοιο βαθμό που κυκλοφόρησε το ανέκδοτο περί εξωγήινων.

  Η αλήθεια είναι ότι πέρα από το αναμφισβήτητο ταλέντο τους, είχαν την τύχη να φοιτήσουν σε ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα της εποχής. Ποιο ήταν  το μυστικό της επιτυχίας; Στην Ουγγαρία,ο εκπαιδευτικός έχαιρε εκτίμηση και απολύτου σεβασμού,ήταν μεγάλη τιμή για ένα επιστήμονα να διδάσκει σε γυμνάσιο.Μια παράδοση που έχει την αφετηρία της στα τέλη του 19ου  αιώνα,όπου ο Ούγγρος υπουργός Γιοζεφ Ετβος,αποφάσισε για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της βιομηχανικής εποχής ότι έπρεπε απαραιτήτως να ιδρυθούν πρότυπα φωτισμένα σχολεία. Ανέθεσε αυτό το έργο στον Μορ φον Καρμαν,κορυφαίο εκπαιδευτικό και πατέρα του Θέοντορ Φον Κάρμαν (ένας από  τους αρειανούς) Ο Κάρμαν ίδρυσε στην Βουδαπέστη το Minta Gimnasium , ένα πρότυπο σχολείο βασισμένο στο γερμανικό σύστημα του Gymnasioum.Το πρότυπο του Κάρμαν θα γινόταν η βάση ενός από τα πιο επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα της ιστορίας.Θρυλείται ότι οι Αρειανοί φοιτήσαν στο ίδιο σχολείο και ήταν μαθητές του ίδιου δασκάλου.Από το Mιnta Gymnasioum αποφοιτήσαν , μεταξύ άλλων ο  Θέοντορ Φον Καρμαν και ο Εντουαρντ Τελλερ. Ο Τζον Φον Νιούμαν και ο  Γιουτζήν Βίγκνερ  συναντήθηκαν στην τάξη μαθηματικών ενός «θαυμαστού» δασκάλου του Λαζλο Ρατς.Στην Βουδαπέστη υπάρχει σήμερα  μιας οδός Λαζλο Ρατς  αλλά κανένας δρόμος δεν φέρει το όνομα του Φον Νιούμαν ή του Βίγκνερ.  

Η διδασκαλία σε γυμνάσιο ήταν στην Ουγγαρία μια απασχόληση τόσο σεβαστή, όσο σε καμία  άλλη χώρα. Το κύρος και η εκτίμηση στο πρόσωπο του δασκάλου  είναι κοινή συνιστώσα σε κάθε επιτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα ανά την υφήλιο. Απαραίτητη προϋπόθεση να  συνδυαστεί με υψηλή κατάρτιση του εκπαιδευτικού προσωπικού ,την τακτική του αξιολόγηση αλλά και υψηλές οικονομικές απολαβές. Ευχολόγιο, ναι , αλήθεια επίσης ναι. 

 

                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου