«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Η ακολουθία της παπαγαλίας



Προβληματάκι παπαγαλίας

    Ο Μπάμπης αγόρασε ένα ροζ παπαγάλο.Από την πρώτη μέρα διαπίστωσε ότι ο παπαγάλος είχε ένα μικρό θέμα.Κάθε μέρα έλεγε μια λέξη και στην συνέχεια κοιμόταν.

-Την πρώτη μέρα είπε «Α» και κοιμήθηκε την υπόλοιπη μέρα.  

-Την δεύτερη μέρα είπε «ΑΧ» και κοιμήθηκε την υπόλοιπη μέρα.  

-Την τρίτη μέρα είπε «ΑΧΧΑ» και κοιμήθηκε την υπόλοιπη μέρα.  

-Την  τέταρτη μέρα είπε «ΑΧΧΑΧΑΑΧ» και κοιμήθηκε την υπόλοιπη μέρα.

-Την  πέμπτη μέρα είπε «ΑΧΧΑΧΑΑΧΧΑΑΧΑΧΧΑ» και κοιμήθηκε την υπόλοιπη μέρα, κ.ο.κ

   Κάθε μέρα ο παπαγάλος έλεγε μια λέξη ακολουθώντας το παραπάνω μοτίβο και  κατόπιν κοιμόταν.Ο Μπάμπης παρατήρησε ότι ο παπαγάλος μιλούσε σταθερά,ένα γράμμα ανά δευτερόλεπτο.Μπορείτε να απαντήσετε στα εξής ερωτήματα:
Ι. Την 16η μέρα ο παπαγάλος θα κοιμόταν;

ii.*Καθώς,κάθε μέρα θα διπλασιάζεται το πλήθος των γραμμάτων της λέξης που θα λέει ο παπαγάλος,κάποια μέρα θα  ξεπεράσει τα 2017 γράμματα. Ποιο θα είναι το 2017ο  γράμμα («Α» ή  «Χ»);  

Παρατήρηση:Θεωρούμε ότι ο  παπαγάλος αρχίζει την λέξη της ημέρας στο πρώτο δευτερόλεπτο της τρέχουσας μέρας.

Λύση  εδώ

Δείτε και αυτό

            

2 σχόλια:

  1. Εκεινος που σχολιασε και στην αναρτηση"δασκαλοι" ειμαι.Θα ηθελα να ευχαριστησω εσας και ολους τους μαθηματικους οπως μακη χατζοπουλο,δημητρη μοσχοπουλου(αποτιω ελαχιστο φορο τιμης με την αναγραφη του ονοματος ομως δεν θελω το κειμενο να καταληξει μια λιστα παραθεσης ονοματων,εξου μονο δυο) οι οποιοι και προσφερουν ανιδιοτελως υλικο.
    Μορια επαρκη λογικα (1300+ πανω απο τις περσινες βασεις)για τις δυο πρωτες επιλογες μου(κρητη μαθηματικο η επιστημης υπολογιστων).Μαθηματικα 14(1,5 χαμενα απο βλακειες λογω ελλειψης χρονου),φροντιστηριο ουτε απεξω και οντας σε διαφορετικη κατευθυνση με κακιστη σχεση με τα μαθηματικα(και ολα τα θετικα) εξαιτιας παραδοπιστων καθηγητων ,νιωθω τυχερος που βρηκα τοσα χερια βοηθειας(αν και μια "χηρα" εχει την τιμητικη της) στην προσπαθεια αυτη.

    καποιος που δεν θα γνωρισετε ποτε(ναι ενταξει,πιθανοτητες...) ομως πλεον μειδια οταν ακουει πως τα μαθηματικα δεν ειναι τεχνη

    καλο καλοκαιρι δασκαλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά,για να γράψεις στις πανελλήνιες χωρίς φροντιστήριο είναι δεδομένο ότι μελέτησες με πείσμονα επιμονή και προσήλωση,μπράβο σου,καλή πρόοδο σε όποια σχόλη επιλέξεις και καλό καλοκαίρι.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...