«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Σαν σήμερα

  Σαν σήμερα, το 1704, πεθαίνει ο  Γκυγιόμ Φρανσουά  Αντουάν, Μαρκήσιος Ντε  Λ' Οπιτάλ (Guillaume François Antoine, Marquis de l'Hôpital) (1661-1704). Ήταν Γάλλος μαθηματικός. Καταγόταν από αριστοκρατική στρατιωτική οικογένεια. Με την ενηλικίωση του έγινε λοχαγός του ιππικού, αλλά είχε ήδη αναπτύξει το πάθος του για τα Μαθηματικά .Ύστερα από την παραίτηση του από τον στρατό, αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στα Μαθηματικά. Μαθήτευσε υπό τον Johann Bernoulli (1667-1748). Συνέγραψε το πρώτο βιβλίο Διαφορικού Λογισμού(Analyse des Infiniment Petits pour l'Intelligence des Lignes Courbes ), το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το 1693, εξελέγη στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών και μάλιστα διετέλεσε δύο φορές ως αντιπρόεδρός της.

  Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον κανόνα de L'Hospital για τον υπολογισμό των ορίων που περιλαμβάνουν απροσδιόριστες μορφές 0/0 και ∞/∞.   Ο λεγόμενος κανόνας L' Hospital ανακαλύφθηκε από τον Johann Bernoulli. Οι L' Hospital και Bernoulli είχαν υπογράψει ένα συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποίο ο L' Hospital είχε το ελεύθερο δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ανακαλύψεις του Bernoulli όπως αυτός ήθελε, με αντάλλαγμα έναν σταθερό μισθό. Από την άλλη ίσως να πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση του νόμου των φερώνυμων. (https://mathhmagic.blogspot.com/2022/06/stigler-stiglers-law-of-eponymy.html?spref=fb&fbclid=IwAR0wGDEv_Hg6DC5-F1XNdeBKS7YeEbs_rDgM49d-mbes1BRjwYSNzNpuJ-0 )         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...