«Το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός πραγματικά καλοαναθρεμμένου ανθρώπου είναι ότι συγκινείται βαθιά από τις στατιστικές .»
Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω
Στις 4 Απριλίου του 1991 η Washington Post δημοσίευσε μια έρευνα από την οποία πρόεκυπτε ότι οι δεξιόχειρες ζουν κατά μέσο όρο 9 χρόνια περισσότερο από τους αριστερόχειρες .Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το πλήθος των θανάτων στην πολιτεία της Καλιφόρνιας και εξέταζε την ηλικία θανάτου και το γεγονός αν το άτομο ήταν δεξιόχειρας η αριστερόχειρας .Ενώ οι δεξιόχειρες έφταναν πιο συχνά σε μεγάλες ηλικίες , δεν συνέβαινε το ίδιο ανάμεσα στους αριστερόχειρες .
Η είδηση είχε κάνει πάταγο και γρήγορα εμφανιστήκαν εξηγήσεις για το αποτέλεσμα. Δόθηκαν ερμηνείες όπως ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένες ασθένειες και σε σοβαρά ατυχήματα. Μια από τις αιτίες θα μπορούσε να είναι ότι τα μηχανήματα, οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά και ο κόσμος γενικότερα είναι προορισμένος για δεξιόχειρες .Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αδυναμία προσαρμογής και περισσότερα ατυχήματα ανάμεσα στους αριστερόχειρες και κατά συνέπεια μείωση της διάρκειας ζωής τους .
Δυο χρόνια αργότερα το Φεβρουάριο του 1993 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Public Health ένα λεπτομερές άρθρο, απόλυτα τεκμηριωμένο, το οποίο έβαζε τα πράγματα στην θέση τους : Η διαφορά στην ηλικία θανάτου μπορούσε να εξηγηθεί πλήρως μέσω της διαφοράς στην ηλικιακή κατανομή αριστερόχειρων και δεξιοχείρων. Φαίνεται πως στις αρχές του 20ου αιώνα , όταν ένα παιδί παρουσίαζε τάση να γράφει ή να τρώει με το αριστερό , το υποχρέωναν να το κάνει με το δεξί( καταπιεσμένοι αριστερόχειρες ), έτσι ώστε όταν διεξήχθη η έρευνα υπήρχαν πολύ λίγοι αριστερόχειρες ηλικιωμένοι και για αυτό υπήρχαν λίγοι θάνατοι ανάμεσα τους όχι επειδή δεν έφταναν σε αυτήν την ηλικία, αλλά επειδή δεν τους άφηναν να γίνουν αριστερόχειρες .
Αυτό το άρθρο όμως δεν έγινε πρωτοσέλιδο ,επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι την μεγαλύτερη απήχηση στα μέσα ενημέρωσης έχουν ειδήσεις οι οποίες είναι αναπάντεχες η θεαματικές περίπτωση αυτή τονίζει το γεγονός ότι όταν έχουμε στην κατοχή μας κάποια στοιχεία , είναι εύκολο να βρούμε πιστευτές εξηγήσεις που να το δικαιολογούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου