Κατ’ αρχήν, για να υπολογίζετε μόνοι σας τον αριθμό βουλευτών που θα πάρει ένα κόμμα από το ποσοστό του, χρειάζεστε:
- τα αποτελέσματα των εκλογών, πραγματικά, ως πρόβλεψη (γκάλοπ), ή κατά επιθυμία, φόβο ή φαντασία σας (προσέξτε όμως, στην τελευταία περίπτωση το άθροισμα των ποσοστών να μην περνά το 100.)
- εκτός αν είστε αριθμομνήμων, ή θυμάστε να κάνετε πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό ΚΑΙ διαίρεση με χαρτί και μολύβι από το σχολείο–πράγμα μάλλον απίθανο–ένα υπολογιστάκι
- ένα ευχάριστο χώρο, κατά προτίμηση καλά αεριζόμενο
- καλή διάθεση
1. Παίρνουμε το σύνολο των εκλογικών αποτελεσμάτων (όχι μόνο του κόμματος που θέλουμε!) και αθροίζουμε το σύνολο των ποσοστών των έγκυρων, μη-λευκών ψήφων που πάνε σε κόμματα που ξεπέρασαν το 3%.
Επειδή αυτό είναι κάπως δυσκολούτσικο για μερικούς, να το εξηγήσω: αθροίζουμε (με το +, το σταυρουδάκι) τα ποσοστά των ψήφων που πήγαν σε ΟΛΑ τα κόμματα που έχουν 3% ή περισσότερο. Αν, για παράδειγμα, το Κόμμα Στήριξης της Υποψηφιότητας της Ελλάδος ως Μόνιμου Χώρου Τέλεσης των Ολυμπιακών πάρει 2,01%, αυτό ΔΕΝ το αθροίζουμε. (Αν δε σας είναι προφανές ότι 2,01% είναι λιγότερο του 3% καλύτερα να μη συνεχίσετε παρακάτω γιατί θα δυσκολευτείτε. Στείλτε, στην περίπτωση αυτή, τη μέθοδο σε φίλη ή φίλο σας και ζητήστε τους να υπολογίσουν εκείνοι για σας, πράγμα που είναι πολύ πιο εύκολο.)
Ας συμβολίσουμε το άθροισμα των ποσοστών που πήραν τα άνω του 3% κόμματα με το γράμμα Α.
2. Διαιρούμε τώρα το 100 δια του Α, που όσοι δε θυμάστε καθόλου την αριθμητική σας μπορεί να γραφτεί και ως 100/Α.
3. Τώρα, για να βρούμε το πόσους βουλευτές θα έχει το κόμμα Χ (ισχύει για κάθε Χ!) κάνουμε τα εξής:
α. Βεβαιωνόμαστε ότι το Χ έχει τουλάχιστον 3% ποσοστό (γιατί αν έχει πιο λίγο δε θα έχει δυστυχώς ΚΑΝΕΝΑ βουλευτή–αυτό το ορίζει ο εκλογικός νόμος, όχι η αριθμητική–οπότε δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι.)
β. Αφού βεβαιωθούμε (καλά όμως, ε;) οτι το Χ έχει τουλάχιστον 3%, γράφουμε το ποσοστό του Χ ως δεκαδικό, δηλαδή το 31% ως 0,31, το 3,1% ως 0,031, κ.λπ.
γ. Αυτόν τον αριθμό, που θα τον συμβολίσω, για ευκολία, ως %Χ, τον πολλαπλασιάζετε τώρα με το 100/Α, ή συμβολικά:
%Χ x (100/Α)
(Για να ξέρετε ότι είστε σε καλό δρόμο, ο αριθμός που θα προκύψει από τον πολλαπλασιασμό θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του %Χ και μικρότερος του 1: αν βγάλετε, ας πούμε, 879 ή -3.007.866 μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει λάθος, οπότε φτου κι απ’ την αρχή.)
δ. Κάντε λίγο υπομονή, έχουμε σχεδόν τελειώσει.
ε. Τον αριθμό που βρήκατε, τον πολλαπλασιάζετε με το 250, δηλαδή:
Αριθμός βουλευτών Χ = 250 x (%X x (100/A))
Εφ’ όσον παραμένετε σε σωστό δρόμο, ο αριθμός που θα προκύψει από την τελευταία πράξη θα είναι ανάμεσα στο 7, και το 250. (Αν βρείτε 0, 0,00087294 ή τον αριθμό της ταυτότητας σας, θα έχετε κάνει κάπου λάθος.) Ο αριθμός αυτός, είναι ο αριθμός των βουλευτών του κόμματος Χ εκτός αν…
στ. Το Χ είναι πρώτο κόμμα, οπότε προσθέτετε στον αριθμό και το 50. Αν το Χ δεν είναι πρώτο κόμμα, ΔΕΝ προσθέτετε 50, όσο κι αν το επιθυμείτε. Αν το Χ είναι πρώτο κόμμα, ο αριθμός είναι αυτός που βρήκατε στο ε, συν 50. Αν δεν είναι, είναι απλώς ο αριθμός που βρήκατε στο ε.
ζ. ΠΡΟΣΟΧΗ, φίλες και φίλοι: ο αριθμός που θα έχετε τώρα μπροστά σας θα έχει πιθανότατα και δεκαδικά στοιχεία, δηλαδή μπορεί να είναι, για παράδεγιμα, 15,7. Κι ενώ είναι πιθανό οι αγριότεροι ανάμεσά σας να έχετε τη διάθεση να κόψετε ένα βουλευτή σε κομμάτια–σας συνιστώ να μην το κάνετε, όμως, γιατί είναι παράνομο και θα μπλέξετε–στον υπολογισμό σας δε μπορείτε να καταλήξετε σε μέρη βουλευτών και ΚΥΡΙΩΣ δεν πρέπει να πείτε δεκαδικά ψηφία στους φίλους σας, («το κόμμα Χ θα έχει δεκατρισήμιση βουλευτές») διότι θα εκτεθείτε και δεν είναι σωστό. Οπότε, το 15,7 κάντε το 15 ή 16 ανάλογα με το κέφι σας, καθότι μπορεί εδώ να μπουν τελικά και παράγοντες κατανομών κ.λπ. οπότε δεν ξέρετε με βεβαιότητα.
Τελειώσαμε! Μη μου πείτε ότι ήταν δύσκολο ε; Αν σας άρεσε, μπορείτε να το κάνετε και για άλλα κόμματα.* Για να μαθαίνουμε και κάτι χρήσιμο, όμως, όσοι δεν το ξέρετε μπορείτε να εντυπωσιάζετε τους φίλους σας λέγοντας ότι ξέρετε τον αλγόριθμο του υπολογισμού των ψήφων των Βουλευτών από το ποσοστό ενός κόμματος, όπου αλγόριθμος = μια συγκεκριμένη μέθοδος, με βήματα καλά ορισμένα, να κάνουμε κάποια πράγματα. (Αλγόριθμος, αντίστοιχα, είναι και μια συνταγή μαγειρικής, αν και συνήθως δεν τις λένε έτσι οι τηλεσέφ.)
———————–
* Αν υπολογίσετε τους βουλευτές για όλα τα κόμματα που έχουν άνω του 3% και το άθροισμα σας είναι 297 ή 301, ας πούμε, μην ανησυχήσετε: οφείλεται στο ότι, όπως είπαμε, η μέθοδος είναι προσεγγιστική. Αν όμως το άθροισμα είναι 0,38 ή 4711, να ανησυχήσετε.
Συντάκτης: Απόστολος Δοξιάδης , ΘΑΛΗΣ +ΦΙΛΟΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου