«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ο δεκάλογος του δασκάλου κατά τον Bertrand Russell


 Οι  δέκα εντολές ενός καλού δάσκαλου από τον μαθηματικό και φιλόσοφο Bertrand Russell,(1872 – 1970).Δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 1951 στο The New York Times Magazine σε ένα άρθρο για τον φανατισμό.Περισσότερο επίκαιρες όμως από ποτέ.


1.Μην αισθάνεσαι απόλυτα σίγουρος για αυτό που διδάσκεις.
2.Μην σκέπτεσαι ότι αξίζει να προχωράς κρύβοντας τις αποδείξεις,διότι είναι βέβαιο ότι οι αποδείξεις θα έρθουν στο φως.  
3.Να μην προσπαθείς πότε να αποθαρρύνεις την σκέψη επειδή αν το κάνεις είναι σίγουρο ότι θα το πετύχεις. 
4.Όταν συναντας αντίδραση,ακόμη και αν αυτή προέρχεται  από τον ή την σύζυγο σου ή από τα παιδιά σου να πασχίζεις να την ξεπεράσεις με επιχειρήματα και όχι μέσω της εξουσίας , διότι η νίκη η όποια εξαρτάται από την εξουσία είναι απατηλή. 
5.Να μην δείχνεις σεβασμό στην εξουσία  των άλλων,διότι είναι δυνατόν να βρει κάνεις αντίθετες εξουσίες. 
6.Να μην χρησιμοποιείς ισχύ για να φιμώσεις απόψεις τις οποίες θεωρείς ολέθριες,διότι αν το κάνεις οι απόψεις θα εξαφανίσουν τελικά εσένα. 
7.Να μην φοβάσαι αν είσαι εκκεντρικός στις απόψεις σου,διότι κάθε άποψη η οποία είναι αποδεκτή σήμερα κάποτε υπήρξε εκκεντρική.
8.Να βρίσκεις περισσότερη απόλαυση όταν ευφυείς συνομιλητές διαφωνούν μαζί σου από ότι αν παθητικοί συνομιλητές συμφωνούν μαζί σου,διότι,αν αξιολογεις την νόηση όπως θα όφειλες η πρώτη περίπτωση υποδηλώνει μια βαθύτερη συμφωνία από την δεύτερη.
9.Να είσαι ενσυνείδητα ειλικρινής,ακόμη και αν η αλήθεια είναι άβολη,διότι είναι περισσότερο άβολη όταν προσπαθείς να την αποκρύψεις .
10.Να μην ζηλεύεις την ευτυχία εκείνων οι οποίοι βλακωδώς θεωρούν ότι ζουν στον παράδεισο,διότι μόνο ένας βλάκας θα σκεφτεί ότι αυτή είναι η ευτυχία.

Περισσότερα  στο σύνδεσμο:
http://www.brainpickings.org/index.php/2012/05/02/a-liberal-decalogue-bertrand-russell/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...