«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ένα πυθαγόρειο αστέρι, το 89 και η ακολουθία Φιμπονάτσι, ένα φιλμάκι για το μηδέν και ολίγη...μερφολογία!


                                

"Οποιοσδήποτε ανακαλύπτει αριθμητικές μεθόδους παραγωγής τυχαίων αριθμητικών ψηφίων είναι βέβαιο ότι αμαρτάνει!! "


                                                                                            Γιάνος Φον Νιούμαν



   Ανάλεκτα Παρασκευής (τα αναρτώ σήμερα καταστρατηγώντας τον χρόνο,την Παρασκευή δεν θα έχω πρόσβαση σε υπολογιστή).Έχουμε και λέμε λοιπόν,ένα πυθαγόρειο αστέρι,το 89 και η ακολουθία Φιμπονάτσι,ένας στατιστικός νόμος βγαλμένος από την καθημερινότητα, ένα βραβευμένο animation φιλμάκι για το μηδέν.Πριν όμως,μια παρένθεση για τον φίλο και συνάδελφο από την Θεσσαλονίκη Λέων Παπαδόπουλο που  χαριτολογώντας υπονόησε ότι το έχω ρίξει πολύ στο χαβαλέ τελευταία και δεν ανεβάζω καμιά πιο χρηστική ανάρτηση, ως αισχρός πλαγιαριστής αφήνω τον Ιονέσκο-σαν σήμερα γεννήθηκε- να απαντήσει:
 
  "Παρατηρήστε τον κόσμο να τρέχει πολυάσχολος στους δρόμους.Δεν κοιτάζουν ούτε αριστερά ούτε δεξιά ,ανήσυχοι ,με τα μάτια καρφωμένα στο έδαφος ,σαν σκυλιά . Προχωράνε ευθεία,αλλά πάντα χωρίς να κοιτάζουν μπροστά τους,διότι καλύπτουν μια διαδρομή ήδη γνωστή τους,μηχανικά. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου  αυτό συμβαίνει. Ο σύγχρονος άνθρωπος,ο οικουμενικός ,είναι ο πολυάσχολος  άνθρωπος που δεν έχει χρόνο, που είναι φυλακισμένος από την ανάγκη, που δεν κατανοεί  πως ένα πράγμα  μπορεί να μην είναι χρήσιμο,που δεν κατανοεί  ούτε πως, στην πραγματικότητα, το χρήσιμο μπορεί να είναι ένα άχρηστο ,καταπιεστικό βάρος. Αν δεν καταλάβουμε  την χρησιμότητα του αχρήστου ,δεν θα καταλάβουμε την τέχνη, και μια χώρα που δεν καταλαβαίνει την τέχνη είναι μια χώρα σκλάβων ή ρομπότ, μια χώρα δυστυχισμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δεν γελάνε  και δεν χαμογελάνε, μια χώρα  χωρίς πνεύμα, όπου δεν υπάρχει χιούμορ, όπου δεν υπάρχει γέλιο, υπάρχει οργή και μίσος."  

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

'Ενας επιταχυντής σωματιδίων από τουβλάκια lego και ένα μπαράζ οκνηρών υπολογισμών για αριθμόφοβους με την βοήθεια της Θεογονίας του Ησιόδου !!

                                anvil.jpg

   Το 1245,ο Γκοσουάν Δεν Μετζ υπολόγισε πως εάν ο Αδάμ, την ήμερα που δημιουργήθηκε,είχε αρχίσει να περπατά με ταχύτητα 25 μίλια την ημέρα,θα έπρεπε να περπατήσει ακόμη άλλα 713 χρόνια για να φτάσει στα πρώτα αστέρια.Η σύγχρονη επιστήμη,πιο επιφυλακτική αρνήθηκε να κάνει τον υπολογισμό.
                                                        Λαμπέρτο Γκαρθία Δελ Σιδ "Το χαμόγελο του Πυθαγόρα"

  Ανάλεκτα Παρασκευής.Ένας επιταχυντής σωματιδίων από τουβλακια lego.Πόσο απέχει ο ουρανός από την Γη σύμφωνα με την Θεογονία του Ησιόδου και ποια είναι η πιθανότητα να έχετε μόλις τώρα εισπνεύσει ένα μόριο από τον αέρα που εξέπνευσε ο Ησίοδος στην τελευταία του πνοή.

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Μια χθεσινή συνέντευξη του Terence Tao, ένας γρίφος ετών και ένα βίντεο για τον κορυφαίο Grothendieck!!



                               http://www.magicalmaths.org/wp-content/uploads/2013/04/time-image-picture-clipart.gif

 
 Ανάλεκτα Παρασκευής,μια χθεσινή συνέντευξη του κατόχου μεταλλίου Fields Terence Tao  που αξίζει να την παρακολουθήσετε,ένα μικρό βίντεο για τον επίσης κάτοχο του μεταλλίου Fields Alexander Grothendieck που απεβίωσε σήμερα,και ένας γρίφος για την ηλικία του Δον Μπιρλα.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ένα νουάρ φιλμάκι για τα φράκταλ ,ένα ποιηματάκι για την αυτομοιότητα και ένας γρίφος..

                         

   Ανάλεκτα Παρασκεύης,ένα εξαιρετικό νουάρ φιλμάκι για τα φράκταλ σε στύλ Sin City από το Ted,ένα παλιό ποίημα του Αγγελάκα για την αυτομοιότητα και ένας γρίφος από την διαιρετότητα.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Chisanbop,ένας δακτυλικός άβακας!!


                                  http://reanimationlibrary.org/catalog/system/scans/1339/original/101195_0031.jpg?1307200872
  Μεταμεσονύκτια ανάρτηση για αυτούς που νομίζουν ότι το μέτρημα με τα δάκτυλα είναι μόνο για παιδάκια...

   Chisanbop στα Κορεατικά σημαίνει δακτυλικός υπολογισμός.Μια μέθοδος που χρησιμοποιούνται τα δάκτυλα των χεριών ως άβακας για να την εκτέλεση αριθμητικών υπολογισμών και επινοήθηκε την δεκαετία του 50 από τον μαθηματικό Sung Jin Pai, εξέχουσα μαθηματική φυσιογνωμία στην Κορέα.Ο γιος του, HangYoung Pai, το 1976,μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες,αναμόρφωσε την μέθοδο και άρχισε να την διδάσκει σε Αμερικανό-Κορεατικά σχολεία στην Νέα Υόρκη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...