Όσοι διδάσκουν,ανεξάρτητα από ότι ισχυρίζονται,λατρεύουν τα κλισέ.Είναι η φύση της δουλειάς τέτοια.Δεν αποτελώ εξαίρεση.Αναπαράγω το αγαπημένο μου"... μαθαίνουμε καλύτερα όταν απολαμβάνουμε την διαδικασία".Γεγονός ακόμα και για το αντικείμενο των μαθηματικών,ένα παραλιακό ανάγνωσμα εκλαϊκευμένων μαθηματικών μπορεί να εξιτάρει την φαντασία ενός παιδιού (και όχι μόνο) πολύ περισσότερο από ένα μαθηματικό εγχειρίδιο.Η αφορμή για τις παραπάνω γραμμές είναι ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Τραυλός,TΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ SIMPSONS.Εγώ,δυστυχώς,το διάβασα όταν κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα.Ένα μικρό διαμαντάκι της μαθηματικής geek κουλτούρας που διαπνέεται από το ιδιότυπο χιούμορ των θετικών επιστήμων,εξαιρετικά ευφυές και απολαυστικό. Ανάγνωσμα που μετέρχεται τις ατάκες των χαρακτήρων της cartoοn σειράς The SIMPSONS ως όχημα για να περιγράψει γλαφυρότατα σημαντικές στιγμές από τα μαθηματικά, την ιστορία και την κουλτούρα τους.Σημειώνω ότι ο Singh είναι ο συγγραφέας του εξαιρετικού Το τελευταίο θεώρημα του Φερμά.
Στο παρακάτω βίντεο από το μαθηματικό διαδικτυακό κανάλι Numberphile ,ο συγγραφέας περιγράφει πως ο Όμηρος Σιμπσον σε ένα επεισόδιο της σειράς "κλέβει" λίγο στους υπολογισμούς και ανατρέπει το τελευταίο θεώρημα του Φερμά...
Ιδανικό δώρο για παιδιά με μαθηματικές ανησυχίες και για μαθηματικούς με νεανικές ανησυχίες.
Όταν είχα ήδη γράψει τις παραπάνω γραμμές,έκανα μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο και βρήκα στο ιστολόγιο http://physicsgg.me μια αναλυτική ανάρτηση για τα μαθηματικά των Simpsons. Αξίζει να την διαβάσετε.Πατήστε στο συνδεσμο.
•Αλήθειες και μύθοι για τον χρυσό αριθμό και την ακολουθία Φιμπονάτσι από τον καθηγητή -συγγραφέα Keith Devlin
•Συνέντευξη με τον Γάλλο μαθηματικό Jean-Michel Kantor συγγραφέα του βιβλίου Oνοματίζοντας το άπειρο στο Γιωργο Καρουζακη από τον ιστότοπο ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ. Στον σύνδεσμο:
http://thalesandfriends.org/el/2014/02/14/sinenteuxi-me-tongallo-mathimatiko-jean-michel-kantor/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου