«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Πυθαγόρεια μαγικά τετράγωνα και ένας…δάσκαλος.[E. S. Loomis]
 Ελάιζα Σκοτ Λούμις (1852-1940)


    Το 1927,ο Αμερικανός Ελαιζα Σκοτ Λούμις εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο Πυθαγόρεια πρόταση το οποίο περιείχε  371 αποδείξεις του πυθαγορείου θεωρήματος. Πολυσχιδής προσωπικότητα ο Λουμις είχε πτυχίο μαθηματικού, δικηγόρου, πολιτικού μηχανικού  και συστηνόταν ως μαθηματικός ,φιλόσοφος ,συγγραφέας, πολιτικός μηχανικός.
Τόνιζε όμως ότι προτιμούσε τον τίτλο του καθηγητή. Δικαίως, καθώς δίδαξε μαθηματικά σε εκατοντάδες παιδιά  για πενήντα συναπτά έτη. Εκτιμούσε πολύ την δίψα που έχουν ορισμένα παιδιά για να μάθουν καθώς υπήρξε ένα από αυτά. Ως παιδί κάποτε ταξιδέψε δέκα χιλιόμετρα μέχρι την πλησιέστερη πόλη για να αγοράσει ένα εγχειρίδιο άλγεβρας, το οποίο μελέτησε μόνος του, καθώς στο σχολείο του δεν υπήρχε επαρκώς καταρτισμένος δάσκαλος να του το διδάξει.

 Μεταξύ άλλων στο βιβλίο του βρίσκουμε πυθαγόρεια μαγικά τετράγωνα. Στο παρακάτω σχήμα το άθροισμα κάθε γραμμής ,κάθε στήλης και κάθε διαγωνίου του μαγικού τετραγώνου Α είναι 46.Ενω το συνολικό άθροισμα  όλων των αριθμών είναι 184

 Στο μαγικό τετράγωνο Β το άθροισμα κάθε γραμμής,κάθε στήλης και κάθε διαγωνίου είναι 147,με συνολικό άθροισμα κελιών 441.

Στο μαγικό τετράγωνο Γ το άθροισμα κάθε γραμμής,κάθε στήλης και κάθε διαγωνίου είναι , με συνολικό άθροισμα κελιών 625. 625=441+184Το βιβλίο του Λούμις διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...