«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Το πρόγραμμα GIMPS και ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό βραβείο.





 Πως θα σας φαινόταν,την ώρα που δουλεύετε στον υπολογιστή σας,γράφετε ένα κείμενο, περιηγείστε στο διαδίκτυο ή κάνετε κάποια άλλη εργασία που δεν απαιτεί όλη την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή σας, να κερδίσετε ψιχία από τη φήμη  του Οιλερ και μέχρι  250000 δολάρια. Όλα αυτά χωρίς να κουνήσετε το δακτυλάκι σας. Με πιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό; Η απάντηση είναι το GIMPS.

 Το GIMPS (Great Internet Prime Search), ελληνιστή η “μεγάλη διαδικτυακή ερεύνα πρώτων αριθμών του Mersenne  ”,είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από τον προγραμματιστή του ΜΙΤ,George Woltman.Τι είναι; Ένα δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένοι οι προσωπικοί υπολογιστές των ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (ο καθένας μπορεί να συμμετέχει αν έχει υπολογιστή και μια σύνδεση στο διαδίκτυο) λειτουργούν εκ παραλλήλου εξομοιώνοντας επεξεργαστική ισχύ  πολύ ανώτερη από αυτή που μπορεί να έχει οποιοδήποτε  σημερινός υπερυπολογιστής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, κάθε χρήστης που θέλει να συνεργαστεί εγκαθιστά το κατάλληλο λογισμικό, που του παρέχει ο ιστότοπος του προγράμματος ,και ο υπολογιστής του εργάζεται στους νεκρούς του χρόνους  ενεργώντας ως προστασία οθόνης. Μην ανησυχείτε , η εκτέλεση του συγκεκριμένου λογισμικού είναι τελευταία στην ιεράρχηση των εργασιών που κάνει ο υπολογιστής σας και έτσι δεν θα εμποδίζει στην δουλειά που κάνετε. Ο υπολογιστής σας θα ελέγχει αν ένας αριθμός του Mersenne είναι πρώτος,δηλαδή αναζητά γιγαντιαίους πρώτους αριθμούς ως μέρος ένα παραλλήλου δικτύου προσωπικών υπολογιστών. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα δίκτυο  υπολογιστών που εργάζονται παράλληλα είναι ασύγκριτα πιο ισχυρό επεξεργαστικά από κάθε υπάρχοντα υπερυπολογιστή. Το πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί το 1997 και μέχρι τον Αύγουστο  του  2014 έχει εντοπιστεί ένα σύνολο 14 πρώτων αριθμών του Mersenne. Το Electronic Frontier Foundation (EFF),Ηλεκτρονικό Ίδρυμα  Πρωτοπορίας ,πρόσφερε έπαθλο 100000 δολαρίων στον πρώτο που –μέσω του GIMPS-θα ανακάλυπτε ένα πρώτο του Mersenne με ελάχιστο όριο δέκα εκατομμύρια ψηφία. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό που οδήγησε κάποια μέλη του GIMPS  στην υπερβολή.Είναι γνωστό το περιστατικό υπαλλήλου τηλεφωνικής εταιρίας στην Αμερική που επιστράτευσε εν αγνοία των εργοδοτών του, καθένα από τους  2585 υπολογιστές της εταιρείας στο κυνήγι των πρώτων του Mersenne.Όταν έγινε αντιληπτός από τις διωκτικές αρχές, απολύθηκε. Το έπαθλο κατοχυρώθηκε στις 23 Αύγουστου του 2008, στον Έντσον Σμιθ, του τμήματος μαθηματικών του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, για την ανακάλυψη του  αριθμού 243112609-1.Ένα αριθμητικό «τέρας» που θα απαιτούσε τρεις χιλιάδες σελίδες Α4 χαρτιού για να γραφεί. Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο μεγαλύτερος πρώτος που έχει βρεθεί είναι ο 274207281 − 1 και έχει 22338618 ψηφία από  ένα μαθηματικό του Πανεπιστημίου του Μισούρι, Κρίς Κούπερ.Το ίδιο ίδρυμα δίνει χρηματικά βραβεία 150000 και 250000 δολαρίων  στον συμμετέχοντα στο πρόγραμμα που θα ανακαλύψει ένα πρώτο με ελάχιστο όριο εκατό εκατομμύρια και ένα δισεκατομμύριο ψηφία,αντίστοιχα. Ιδού,λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για όσους έχουν μονίμως ανοικτό τον υπολογιστή και δεν παίζουν διαρκώς..παιχνίδια.



Ο ιστότοπος του GIMPS: http://www.mersenne.org/  

το αντίστοιχο  forum  http://www.mersenneforum.org/



Ενημέρωση: 
26 Δεκεμβρίου 2017 , ανακαλύφθηκε ο  επόμενος πρώτος του Μερσεν  ο 277,232,917-1 με
23,249,425  ψηφία και βρέθηκε μέσω του GIMPS από τον Jonathan Pace.Θα μπορούσε να γεμίσει ένα βιβλίο 9000 σελίδων.Αν γράφαμε τον αριθμό με ρυθμό 5 ψηφίων- μήκους μιας ίντσας- ανα ένα δευτερόλεπτο τότε ο αριθμός θα έφτανε σε μήκος τα 118 χιλιόμετρα και θα χρειαζόμασταν 54 μέρες χωρίς ανάσα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...