«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Η λέσχη του 13 (Τhe thirteen club)


    

  Αποφύγετε να είστε δεκατρείς στο τραπέζι.Είναι γρουσουζιά.Οι πνευματώδεις  δεν θα παραλείψουν  να αστειευτούν:«Τι πειράζει, θα φάω για δυο.» ή αν υπάρχουν κυρίες, ρωτήστε αν κάποια είναι έγκυος.
                                  Γουσταύος Φλωμπέρ,«Το λεξικό των κοινών τόπων»


   Ιδρύθηκε το 1882, από  μια ομάδα ορθολογιστών στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Κύριος εμπνευστής της λέσχης ήταν ο αμερικανός  Γουίλλιαμ Φάουλερ (William Fowler), λοχαγός κατά την διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.Θεωρούσε το 13 τυχερό αριθμό. Βλέπετε, είχε πολεμήσει σε 13 σημαντικές μάχες, είχε αποστρατευτεί στις 13 Αυγούστου του 1863 και αγόρασε ένα εξοχικό σπίτι στις 13 του μήνα λίγο αργότερα. Έτσι, την παρασκευή στις  7:13 το πρωί ,13 Ιανουάριου  του 1882 συγκέντρωσε για δείπνο 13 ομοϊδεάτες του. Περπάτησαν κάτω από μια σκάλα για να λάβουν θέσεις στο τραπέζι κάτω από μια κόκκινη σημαία που ήταν γραμμένο «Morituri Te Salutamus», «Εμείς που πρόκειται να πεθάνουμε σε χαιρετούμε.» Στους τοίχους είχαν κρεμάσει πέταλα ανάποδα και τα μαχαιροπήρουνα στο τραπέζι ήταν τοποθετημένα σε σχήμα σταυρού. Η ίδρυση της λέσχης ήταν γεγονός. Έκτοτε, μια φορά τα μέλη της δειπνούσαν σε τραπέζια των 13 ατόμων, στις 19:13 την 13η  μέρα και λάμβαναν μέρος σε κάθε είδους τελετουργικό πρόληψης και δεισιδαιμονίας.  
  Το ιδρυτικό μέλος της λέσχης Ντανιέλ Γόλφ σε συνέντευξη του, το 1890 στον δημοσιογράφο Φιλιπ Χιούμπερτ έλεγε χαρακτηριστικά: «Έχω ασχοληθεί  με τις περισσότερες από τις γνωστές προλήψεις και είμαι σε θέση να πω με βεβαιότητα ότι η λογική είναι εντελώς ανίσχυρη  απέναντι τους. Γραπώνουν την φαντασία με τέτοιο καταλυτικό τρόπο που μόνο η διακωμώδηση τους μπορεί να χαλαρώσει την θηλιά.» Τιμής ένεκεν ,στις τάξεις των μελών της λέσχης προτάθηκε να ενταχτούν και σημαίνοντα μέλη της αμερικανικής κοινωνίας. Την πρόταση αποδέχτηκαν 16 γερουσιαστές,12 κυβερνήτες πολιτειών, και 6 στρατηγοί.

   Όταν έγινε πρόταση και στον Οσκαρ Γουαιλντ να γίνει επίτιμο μέλος αυτός την απέρριψε λέγοντας δηκτικά: «Λατρεύω τις προλήψεις. Χρωματίζουν την σκέψη και την φαντασία. Αντιμάχονται την κοινή λογική και η κοινή λογική είναι ο εχθρός του ρομαντισμού. Ο στόχος της κοινωνίας σας μοιάζει φοβερός. Αφήστε και λίγο χώρο για το εξωπραγματικό.Μην μας κάνετε τόσο επιθετικά λογικούς.»

Η λέσχη των 13 υπάρχει μέχρι σήμερα σε αρκετές χώρες δείτε τον δικτυακό τόπο:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...