«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Τα έξι καπέλα της σκέψης και έξι (;;) γρίφοι παράπλευρης σκέψης
   «Δεν μπορούσα να αποφασίσω αν ήταν ο καλύτερος ή ο χειρότερος μαθητής μου.Είχε ένα πρόβλημα για κάθε λύση!»

                                                               Αιμίλιος Σλόγκαν (1832-    )

   Τα έξι καπέλα σκέψης του ψυχολόγου και συγγραφέα  Εντουάρντ Ντε Μπόνο αποτελούν μία μορφή οργάνωσης της σκέψης για την επίλυση θεμάτων. Σύμφωνα με τον Ντε Μπόνο ,η μέθοδος μας επιτρέπει να διευθύνουμε την σκέψη μας όπως ένας διευθυντής ορχήστρας  διευθύνει τους μουσικούς(!!) .

   Ο κάθε τρόπος σκέψης περιγράφεται από το χρώμα του κάθε «καπέλου σκέψης». Φορώντας και αλλάζοντας νοερά τα καπέλα καλείστε να εστιάσετε και να ανακατευθύνετε τις σκέψεις σας, τις συζητήσεις ή τις συναντήσεις σας.

• Το Πράσινο καπέλο είναι το καπέλο της δημιουργικής σκέψης. Αυτός ο τρόπος σκέψης εστιάζει στις δυνατότητες που δίνονται, στις εναλλακτικές και στις νέες ιδέες.

•Το Λευκό καπέλο είναι το καπέλο που καλεί για ανακάλυψη πληροφοριών και δεδομένων.

•Τα Κίτρινο καπέλο συμβολίζει τη φωτεινότητα και την αισιοδοξία.

•Το Μαύρο καπέλο είναι ο δικηγόρος του διαβόλου. Είναι οι λόγοι για τους οποίους η ιδέα μας, το προϊόν μας μπορεί να μην δουλέψει.

•Το Κόκκινο καπέλο συμβολίζει αισθήματα και διαισθήσεις. Όταν χρησιμοποιείτε το Κόκκινο Καπέλο μπορείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να μοιραστείτε τους φόβους, τις επιθυμίες, το πάθος ή το μίσος που σας δημιουργεί η δημιουργική αυτή ιδέα.

•Το μπλε καπέλο σας χρειάζεται για να οργανώσετε την ιδέα σας. Είναι ο μηχανισμός που ελέγχει ότι η διαδικασία των Έξι καπέλων έχει γίνει σεβαστή και τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί η αρχική μας ιδέα.

  Ο Ντε Μπόνο ήταν υπεύθυνος και για την δημιουργία του όρου παράπλευρη σκέψη την δεκαετία του 70.Όρος που περιέγραφε ένα είδος λογικής που υιοθετούσε  μια μη τετριμμένη προοπτική του προβλήματος.Δημιούργησε προβλήματα –γρίφους που αποτέλεσαν αγαπημένο παιχνίδι  σε φοιτητικά πάρτι ή κοσμικές συγκεντρώσεις νεαρών επαγγελματιών. 

Παραθέτω μερικά από τα αγαπημένα μου προβλήματα τέτοιου είδους:


1)Δυο μαθηματικοί κάθονται απέναντι σε ένα τραπέζι και πίνουν καφέ ,κοιτούν και οι δυο μια αριθμητική σχέση που είναι γραμμένη σε ένα φύλλο χαρτί

Ο ένας λέει :«είναι λάθος!»

Ο άλλος  λέει :«είναι σωστό!»

Έχουν και οι δυο δίκιο.Πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό.

        2)Ένα φορτηγό πρόκειται να περάσει  μέσα από  μια οδική σήραγγα με ύψος 4 μέτρα , το φορτηγό έχει ύψος 4 μέτρα και 4 εκατοστά.Παρόλα αυτά καταφέρνει να περάσει .Πως έγινε αυτό;

       
          


3)Ο οδηγός του προηγούμενου φορτηγού μπήκε ανάποδα σε δρόμο μονής κυκλοφορίας ,πέρασε μπροστά από ένα περιπολικό της τροχαίας,οι αστυνομικοί τον είδαν,αλλά δεν τον σταμάτησαν για του δώσουν κλήση.Τι συνέβη;4)(Πολύ γνωστό και viral στο διαδίκτυο )Ποιο είναι το νούμερο στην θέση που εχει παρκάρει το αυτοκίνητο;


 5) Να σχεδιάσετε μονοκονδυλιά  (χωρίς να σηκώσετε το μολύβι από το χαρτί ) ένα κύκλο και το κέντρο του.
 

6)Ποιοι είμαστε;

Έξι και άλλα έξι είναι δεκατρία από μας.

Ενώ έξι είναι τρία από εμάς.

Εννέα είναι πέντε από εμάς.

Τι είμαστε;

Θες να μάθεις και άλλα για εμάς.

Έτσι και εγώ θα σου πω παραπάνω.

Δώδεκα είναι έξι από εμάς

Ενώ δυο είναι τρία από εμάς;

Τι είμαστε;   
 
)Στο παρακάτω σχήμα βλέπετε ένα δεκαεξαοροφο κτίριο με μερικά φωτισμένα και μερικά σκοτεινά παράθυρα. Ο σχηματισμός των φωτεινών και σκοτεινών παραθύρων υπακούει σε έναν συγκεκριμένο νόμο.Βρείτε ποιος είναι, και σβήστε σύμφωνα με αυτόν τα φώτα του τελευταίου ορόφου.
Για τις λύσεις ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ4 σχόλια:

 1. Για το 1ο μήπως κάνει και το 9>6 ;
  Θα μπορούσαν και κάποια σαν το 1-8<0 , 6-1>0 , 8+1>6 ,
  1>1/8 (κανονικό κλάσμα)
  αν είναι γραμμένα με το χέρι, και το αν 1 είναι σκέτη ίσια γραμμή...
  Θα υπάρχουν και άλλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι βέβαια,έχετε δίκιο,αν υπάρχει φαντασία και όρεξη για παιχνιδι μπορούν να βρεθούν και άλλα

   Διαγραφή
  2. Έχω και κάποιο τυπογραφικό, στην 5η γραμμή είναι : ...αν το 1...

   Διαγραφή
  3. Δεν έχει σημασία,το νόημα είναι σαφές.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...