«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Μια μαφιόζικη μοιρασιά…..




    Άν μπεις στο δωμάτιο και δεν εντοπίσεις αμέσως το κορόιδο τότε πιθανότατα  είσαι εσύ..
                                                                                     Βίτο Κορλεόνε 


   Ένα προβληματάκι νικητήριας στρατηγικής,μαφιόζικων εκτελέσεων και λογική «οπισθοπορείας»…

   Μια ομάδα από  5 μαφιόζους πρόκειται να μοιραστεί τα έσοδα από τις ημερήσιες «εισπράξεις» τους.Μόνο 500 χρυσές λίρες,ακόμα και η μαφία περνάει οικονομική κρίση.
Είναι γνωστό,ότι  οι συγκεκριμένοι μαφιόζοι είναι μια απόλυτα λογική και πειθαρχημένη ομάδα και υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος μοιρασιάς της λείας.
 Οι 5 μαφιόζοι (Α,Β,Γ ,Δ και Ε) έχουν μια αυστηρή σχέση ιεραρχίας.Ο αρχιμαφιόζος Α είναι  ανώτερος όλων και ακολουθούν όσο αφορά την ιεραρχία ο Β , κατόπιν ο Γ, μετά είναι ο  Δ και  κατώτερος όλων ο Ε.
Η διαδικασία της μοιρασιάς  ακολουθεί τους εξής κανόνες:
1.Ο αρχιμαφιόζος (ο Α) προτείνει ένα τρόπο να μοιραστούν οι 500 χρυσές λίρες ,μπορεί να πει για παράδειγμα: «440 λίρες εγώ , 25 λίρες ο Β,15 λίρες ο Γ , 10 λίρες ο Δ και 10 λίρες ο Ε.»
2.Όλοι οι  μαφιόζοι( συμπεριλαμβανομένου και αυτού που προτείνει ψηφίζουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ αν αποδέχονται ή δεν αποδέχονται την μοιρασιά.
3.Αν  πλειοψηφήσει η αποδοχή της μοιρασιάς τότε  γίνεται, αν υπάρξει ισοπαλία τότε υπερισχύει η πλευρά στην οποία βρίσκεται ο ανώτερος μαφιόζος στην ιεραρχία.
4.Αν δεν πλειοψηφήσει το ΝΑΙ  τότε  ο μαφιόζος που πρότεινε την μοιρασιά  με συνοπτικές διαδικασίες (πιστόλι; μαχαίρι;) «απομακρύνεται» από την ομάδα.
5.Αν απορριφτεί μια πρόταση μοιρασιάς τότε ο επόμενος στην ιεραρχία μαφιόζος κάνει την δική του πρόταση πως θα μοιραστούν οι 500 λίρες και ακολουθούνται οι παραπάνω κανόνες.
  Σημειώνεται  ότι κάθε μαφιόζος πρωτίστως ενδιαφέρεται να  σώσει την ζωή του και δευτερευόντως να πάρει  χρυσές λίρες. Επίσης, αν ένας μαφιόζος του είναι αδιάφορο να ψηφίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ , τότε, ψηφίζει ΟΧΙ για να ξεφορτωθεί ανωτέρους του μαφιόζους και να μειώσει τον  ανταγωνισμό.
Υπάρχει στρατηγική νίκης για τον μαφιόζο Α;


Σημειώνουμε ότι ,οι 5 μαφιόζοι είναι  όντα απόλυτα λογικά που μπορούν κάθε στιγμή να κάνουν λογικούς συλλογισμούς χωρίς λάθος.

Μια λύση  ΕΔΩ




                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...