«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Ηλιοκάμινος, παραβολικά κατόπτρα και η πυρπόληση ενός στόλου.

Ηλιακός παραβολικός φούρνος ,μια εναλλακτική πρόταση  για τον οβελία σας....


    Είναι γνωστή η ιστορία για τον Έλληνα μαθηματικό Αρχιμήδη που κατά την πολιορκία των Συρακουσών από τους Ρωμαίους χρησιμοποίησε παραβολικούς καθρέπτες,συγκέντρωσε τις ηλιακές ακτίνες και πυρπόλησε τον Ρωμαϊκό στόλο. 

   


   Oι συντελεστές  της  δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής Mythbusters προσπάθησαν να αναπαράγουν το κατόρθωμα  του Αρχιμήδη (σε δυο επεισόδια ένα εκ των οποίων εμφανίζεται  και ο Μπαρακ Ομπαμα), απέτυχαν,παραδέχτηκαν ότι για να επιτύχει το εγχείρημα απαιτούνταν πολύ περισσότερα παραβολικά κάτοπτρα.Μην ξεχνάμε ότι ο Αρχιμήδης διέθετε ένα ολόκληρο στρατό από τους υπερασπιστές της πόλης.  
  
                           

      Είναι εκπληκτικό,ότι η ιδέα του Αρχιμήδη αξιοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα από την δεκαετία του 1970 για βιομηχανική χρήση. Ηλιοκάμινος (solar furnace) είναι μια κατασκευή που με την χρήση μεγάλου πλήθους παραβολικών κατόπτρων συγκεντρώνει τις ακτίνες του ηλίου σε ένα σημείο, παράγει τεράστια ποσά θερμότητας και δημιουργεί συνθήκες εξωφρενικών θερμοκρασιών της τάξης των 3,500 °C που χρησιμοποιούνται είτε για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ,είτε για την τήξη χάλυβα.



Η μεγαλύτερη ηλιοκάμινος βρίσκεται στην  Ιταλό-Ισπανική μεθόριο στην οροσειρά των Πυρηναίων  στην τοποθεσία Odeillo και χτίσθηκε το 1970,αποτελείται από 10000 παραβολικά κάτοπτρα, έχει  ύψος 54 μέτρα και πλάτος 48 μέτρα. 

                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...