«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Σε τι χρησιμεύουν τα μαθηματικά;

   

  Ο Γάλλος μαθηματικός Ανρί Πουανκαρέ στο βιβλίο του Αξία της επιστήμης (1869) απαντά σε ένα ερώτημα που σε όλους μας, κατά καιρούς έχει τεθεί:
«Χωρίς αμφιβολία θα σας έχουν ρωτήσει πολλές φορές σε τι χρησιμεύουν τα μαθηματικά κι αν αυτά τα εύθραυστα οικοδομήματα, τα γεννημένα αποκλειστικά από το μυαλό μας, δεν είναι παρά τεχνητές γέννες της ιδιοτροπίας μας.Μεταξύ των ατόμων που κάνουν αυτοί την ερώτηση είναι οι πρακτικοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται μονάχα να μάθουν το μέσο για να βγάλουν χρήματα.

Αυτοί δεν αξίζουν καμιά απάντηση. Θα ήταν μάλιστα νόμιμο να τους ρωτήσει κανείς σε τι χρησιμεύει η συσσώρευση τόσου πλούτου κι αν αξίζει τον κόπο, για να τον αποκτήσουν, να παραμελούν την τέχνη και την επιστήμη οι οποίες, μόνο αυτές, μας μετατρέπουν σε πνεύματα ικανά να τον ευχαριστηθούμε,et propter vitam vivendi perdere causas (και από αγάπη για αυτόν να χάσουμε τον ίδιο τον λόγο της ύπαρξης μας.Γιουβενάλης) Τα μαθηματικά έχουν έναν τριπλό σκοπό.Πρέπει να προσφέρουν ένα εργαλείο για την μελέτη της φύσης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό:έχουν ένα σκοπό φιλοσοφικό και,τολμώ να πω,αισθητικό. Οφείλουν να βοηθάνε τον φιλόσοφο να εμβαθύνει τις έννοιες του αριθμού, του χώρου και του χρόνου.Οι δε μύστες βρίσκουν σε αυτά μια απόλαυση ανάλογη με εκείνες που δίνουν η ζωγραφική και η μουσική.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...