«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Σαν σήμερα στο μαθηματικό σύμπαν,το 1603

 
 
   Σαν σήμερα στο μαθηματικό σύμπαν,το 1603.Πεθαίνει ο Γάλλος μαθηματικός Φρανσουά Βιετ,ο οποίος χρησιμοποίησε πρώτος την συμβολική άλγεβρα όπως την γνωρίζουμε τώρα.Μέχρι τότε, στα μαθηματικά χρησιμοποιούνταν η ρητορική άλγεβρα και ενίοτε η συγκοπτόμενη άλγεβρα για την έκφραση μαθηματικών,δηλαδή γινόταν η χρήση λέξεων ή λεκτικών συντομεύσεων και όχι συμβόλων.Ο Βιετ χρησιμοποίησε πρώτος τα σύμβολα για τα πρόσημα(«+»,«-») αντί για τις λέξεις «plus»,«minus» πρότεινε να χρησιμοποιούνται τα φωνήεντα για να δηλωθούν οι άγνωστες ποσότητες και τα σύμφωνα για τις γνωστές ποσότητες καθιερώνοντας πρώτος την έννοια της παραμέτρου.
Ο Φρανσουά Βιέτ (1540 1603) γεννήθηκε το 1540. Αν και οι κύριες σπουδές του ήταν νομικές, ξεχώρισε στα μαθηματικά και ιδιαίτερα στην άλγεβρα.
Το πρώτο του κατόρθωμα ήταν η αποκρυπτογράφηση του ισπανικού κώδικα αλληλογραφίας, που ήταν βασισμένος σε ένα περίπλοκο σύστημα αριθμών και γραμμάτων. Με την πράξη του αυτή βοήθησε σημαντικά τη Γαλλία και τον Ερρίκο Δ΄ στον πόλεμο με την Ισπανία. Συνέγραψε την «Εισαγωγή στην αναλυτική τέχνη» που αποτελεί ένα από τα πρώτα άρτια μνημεία του αλγεβρικού λογισμού.
Ο Φρανσουά Βιέτ υπήρξε ο πρώτος μαθηματικός που χρησιμοποίησε σε ευρεία κλίμακα τα γράμματα για να εκφράσει αριθμητικές ποσότητες. Το 1593 κατάφερε να εκφράσει τον αριθμό π με τη βοήθεια ενός απειρογινόμενου και τον υπολόγισε με ακρίβεια εννέα δεκαδικών ψηφίων, βελτιώνοντας έτσι το σχετικό αποτέλεσμα του Αρχιμήδη. Συμπερασματικά ο Βιέτ υπήρξε ο πρώτος που υποκατέστησε στις μαθηματικές του αποδείξεις τις γεωμετρικές κατασκευές με αλγεβρικές διαδικασίες. Ο μαθητές στην Α λυκείου τον ξέρουν πολύ καλά από τους τύπους που φέρουν το όνομα του και δίνουν απλές σχέσεις μεταξύ των ριζών ενός πολυωνύμου και των συντελεστών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...