«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Σαν σήμερα, το 1827

  

  
 Σαν σήμερα, το 1827, πεθαίνει ο αστρονόμος και μαθηματικός Πιερ Σιμόν Λαπλας (1749-1827). Ένας από τους πρώτους επιστήμονες που πίστεψε στις «μαύρες τρύπες» του διαστήματος. Στο κυριότερο έργο του ,την πραγματεία περί της ουρανίου μηχανικής (1799-1825) ο Λαπλάς μελέτησε επισταμένα την κίνηση των ουράνιων σωμάτων. Παρ’ όλα αυτά πέθανε με την πεποίθηση ότι οι ανθρώπινες γνώσεις είναι πεπερασμένες, και με την αγωνία για τις μελλοντικές ανακαλύψεις της επιστήμης. Τα τελευταία του λόγια ήταν:
«Αυτά που γνωρίζουμε είναι ελάχιστα, αυτά που αγνοούμε είναι άπειρα.»
Όταν ο Λαπλας που υπήρξε βασικός θεμελιωτής της Θεωρίας Πιθανοτήτων μελέτησε τους καταλόγους γεννήσεων της δεκαετίας 1746 -1756 των πόλεων Λονδίνου ,Βερολίνου ,Πετρούπολης διαπίστωσε ότι το ποσοστό των αγοριών είναι ίσο με 0.516 και για τις τρεις αυτές πόλεις , ενώ το αντίστοιχο των κοριτσιών 0.484).Το ίδιο αυτό ποσοστό βρέθηκε να αναλογεί στις γεννήσεις αγοριών στο σύνολο του Γαλλικού κράτους για την ιδία περίοδο , ενώ για την πόλη του Παρισιού βρέθηκε μικρότερο για τα αγόρια (0.511) και μεγαλύτερο για τα κορίτσια (0.489). Προσπαθώντας να εξηγήσει αυτήν την μικρή απόκλιση , ανακάλυψε ότι στο Παρίσι λειτουργούσε άσυλο εγκαταλελειμμένων παιδιών μοναδικό σε όλη την Γαλλία.Ήταν μάλιστα συχνό φαινόμενο οι Γάλλοι της επαρχίας να εγκαταλείπουν πολύ πιο συχνά τα νεογέννητα κορίτσια και σπανιότερα τα αγόρια. Διορθώνοντας το στοιχείο αυτό βρήκε και για την πόλη του Παρισιού,την ίδια σχετική συχνότητα 0.516 και 0.484.Επειδη η απόκλιση είναι πολύ μικρή σε ασκήσεις που αφορούν γεννήσεις θεωρούμε ότι το ποσοστό των γεννήσεων αγοριών, κοριτσιών είναι το ίδιο 0.5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...