«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021

Σαν σήμερα στις 3 Μάιου 1977"Το πιο ευχάριστο μέρος της δουλειάς μου είναι η στιγμή "Aha",ο ενθουσιασμός της ανακάλυψης,της απόλαυσης της κατανόησης κάτι καινούργιου - η αίσθηση του να είσαι στην κορυφή ενός λόφου και να έχεις μια καθαρή θέα."

                                                                                    Μαριάμ Μιρζαχανί

   Σαν σήμερα στις 3 Μάιου 1977 γεννήθηκε η Μαριάμ Μιρζαχανί (Maryam Mirzakhani) - Ιρανή μαθηματικός και Καθηγήτρια Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ. Η πρώτη γυναίκα αλλά και το πρώτο πρόσωπο ιρανικής καταγωγής που βραβεύτηκε με το Μετάλλιο Fields το οποίο απονέμεται από το 1936 κάθε τέσσερα χρόνια σε δύο έως τέσσερις μαθηματικούς κάτω των 40 ετών.

Η Μιρζαχανί γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1977 στην Τεχεράνη. Φοίτησε στο λύκειο Φαρζανεγκάν, το οποίο είναι μέλος του Εθνικού Οργανισμού για την Ανάπτυξη των Ιδιαίτερων Ταλέντων.

Το 1994 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα, η πρώτη Ιρανή μαθήτρια που το κατάφερε. Στην Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα του 1995,

έγινε η πρώτη Ιρανή μαθήτρια που κατέκτησε ένα τέλειο σκορ και κέρδισε δυο χρυσά μετάλλια.

Το 1999 έλαβε πτυχίο στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σαρίφ στην Τεχεράνη (Sharif University of Technology) και συνέχισε τις σπουδές στις ΗΠΑ όπου το 2004 έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με επιβλέποντα καθηγητή τον, επίσης βραβευμένο με μετάλλιο Fields, Κέρτις ΜακΜιούλεν (Curtis Tracy McMullen). Το 2004 ήταν επίσης ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay (Clay Mathematics Institute) και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.Η ερευνητική της δραστηριότητα περιελάμβανε την υπερβολική γεωμετρία και τη συμπλεκτική γεωμετρία.

Eφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 40 ετών.

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...