«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Πέτρα, ψαλίδι ,χαρτί ,σαύρα, Σποκ

           ,,

 

Σήμερα, 25 Μαΐου είναι παγκόσμια μέρα geek υπερηφάνειας, κάπου το πήρε το μάτι μου στο ελληνικό διαδίκτυο ως μέρα των κομπιουτεράδων και θυμήθηκα την ελληνοποίηση του  Μπλαιζ Πασκάλ ως Βλάσιου Πασχαλίδη.
  Πως ορίζεται τώρα η geek κουλτούρα και ποιοι είναι οι θεράποντες της; Λατρεύετε τα Star Wars, πίνετε νερό στο όνομα του James T.Kirk του θρυλικού κυβερνήτη του αστρόπλοιου Enterprise την ίδια εκείνη στιγμή που τα δάκτυλα σας έχουν μια οικειότητα με τον κύβο του Ρουμπικ ,ενθουσιάζεστε όταν ανακαλύπτεται ένας νέος πρώτος του Μερσέν, αντιμετωπίζετε την ζωή με τσιτάτα του Yoda δεν διστάζετε να ομολογήσετε ότι οι θετικές επιστήμες και οι υπολογιστές είναι το φόρτε σας. Αν πάλι δεν έγινα σαφής, μπορείτε να δείτε καμιά πενηντάρια επεισόδια της εμβληματικής σειράς Big Bang. Για να το φέρω στα νερά σας παραθέτω την  γνωστή ρήση  του Bill Gates : «Να είσαι ευγενικός με τους σπασίκλες. Στο τέλος μάλλον θα καταλήξεις να δουλεύεις για έναν από αυτούς.»
  Προς τιμή της ημέρας, το παιχνίδι Πέτρα, ψαλίδι ,χαρτί ,σαύρα, Σποκ. Η συγκεκριμένη παραλλαγή, την οποία επινόησε ο προγραμματιστής Σαμ Κας, έγινε διάσημη όταν εμφανίστηκε στο The Lizard –Spock Expansion (2008) ένα επεισόδιο της κωμικής σειράς The Big Bang Theory. Στο σχήμα δίνεται η κυκλική ιεραρχία και οι χειρονομίες για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Καθώς αυξάνονται οι επιλογές η πιθανότητα ισοπαλίας μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα προς το πλήθος τους (1/Ν).Αρα στο κλασσικό πέτρα ψαλίδι χαρτί η πιθανότητα ισοπαλίας είναι 1/3 ενώ στην παραλλαγή Πέτρα ψαλίδι χαρτί σαύρα Σποκ η πιθανότητα ισοπαλίας είναι 1/5.  Η ιδέα να αφιερωθεί μια μέρα στον εορτασμό της geek υπερηφάνειας, πιστώνεται στον  Ισπανό blogger Germán Martínez το 2006, ο οποίος επέλεξε την ημέρα να συμπέσει με την πρώτη κυκλοφορία του Star Wars στις  25 Μαΐου  1977.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...