«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Αρπεδόνη


 

3 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι ότι σαν γεγονός έχει αμφισβητηθεί από τον ιστορικό των μαθηματικών Sir Thomas Little Heath :«∆εν φαίνεται να υπάρχει κανένα στοιχείο ότι αυτοί οι Αιγύπτιοι ήξεραν πως το τρίγωνο (3, 4, 5) είναι ορθογώνιο. Πράγµατι, σύµφωνα µε τον Τ. Eric Peet, (ο µαθηµατικός πάπυρος Rhind , 1923), τίποτα στα Αιγύπτια µαθηµατικά δεν υποδεικνύει ότι οι Αιγύπτιοι είχαν εξοικειωθεί µε αυτό ή µε οποιεσδήποτε πρόσθετες περιπτώσεις του Πυθαγόρειου Θεωρήµατος.»
    Sir Thomas Little Heath (The Thirteen Books of Euclid’s Elements, τεύχος 1, London: Cambridge University Press, 1962, σελ. 352).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην αρχαία Αίγυπτο, κατά τον Ηρόδοτο, οι άνθρωποι που γνώριζαν Γεωμετρία , οι Αρπεδονάπτες (οι γεωμέτρες), που σημαίνει: αυτοί που κρατάνε το νήμα και ήταν βασιλικοί υπάλληλοι, είχαν ένα σχοινί με δώδεκα κόμπους σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις, το οποίο ονόμαζαν Αρπεδόνη, αρχαίο εργαλείο, προφανώς της νεολιθικής περιόδου με το οποίο οι αρχαίοι λιθοξόοι έβρισκαν την ορθή γωνία· ο θεμέλιος λίθος των μαθητικών και του σύγχρονου πολιτισμού.
    Με την Αρπεδόνη μετρούσαν μήκη, εμβαδά και όχι μόνο. Δημιουργούσαν ορθογώνιο τρίγωνο 12=3+4+5, ισόπλευρο τρίγωνο 12=4+4+4, ισοσκελές τρίγωνο12=5+5+2, τετράγωνο 12=3+3+3+3, παραλληλόγραμμο 12=2+4+2+4 ή 1+5+1+5 και συνθέτοντας τρίγωνα δημιουργούσαν πολύγωνα.
    Σήμερα οι οικοδόμοι αλλά και άλλοι τεχνίτες χρησιμοποιούν ένα εργαλείο παρόμοιο της Αρπεδόνης, γωνία αναδιπλούμενη από αλουμίνιο, για να γωνιάσουν κτίρια ή χώρους που θέλουν να κατασκευάσουν, σε σχήμα ορθογώνιο.
    ΑΡΠΕΔΟΝΗ: Το σχοινί το οποίο ήταν χωρισμένο με κόμπους σε 100 ίσα διαστήματα του ενός πήχη το καθένα, για μεγαλύτερες μετρήσεις.
    Επίσης σχετικά με αυτό το θέμα όρα εδώ:
    http://kipostoupetrou.webs.com/exhibitions.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα περί αρπεδοναπτων ελέγχονται Carlo .Τρεις διαπρεπείς μελετητές των αρχαίων μαθηματικών ισχυρίζονται:

      «Στο 90% όλων των βιβλίων (στην ιστορία των μαθηματικών), κάποιος βρίσκει
      τη δήλωση των Αιγυπτίων ότι ήξεραν το ορθογώνιο τρίγωνο με πλευρές 3, 4 και 5, και ότι το χρησιμοποίησαν για την παρουσίαση ορθών γωνιών. Πόση αξία έχει αυτή η δήλωση; Καμία!»
      - Bartel Leendert van der Waerden (Science Awakening, Arnold Dresden,
      μετάφραση, New York: John Wiley, 1963, σελ.6.).
      «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Αιγύπτιοι είχαν οποιαδήποτε ιδέα για το
      Πυθαγόρειο Θεώρημα, παρά τις μερικές αβάσιμες ιστορίες για τους «αρπεδονάπτες», οι οποίοι υποθετικά κατασκεύασαν ορθογώνια τρίγωνα με ένα σχοινί από 3 4 5 12 κόμπους.
      - Dirk Jan Struik (Concise History of Mathematics, New York: Dover, 1967,
      σελ. 24).

      Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα στοιχείο ότι αυτοί ήξεραν πως το τρίγωνο (3,
      4, 5) είναι ορθογώνιο. Πράγματι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αρχή (Τ. Eric Peet, ο μαθηματικός πάπυρος Rhind , 1923), τίποτα στα Αιγύπτια μαθηματικά δεν υποδεικνύει ότι οι Αιγύπτιοι είχαν εξοικειωθεί με αυτό ή με οποιεσδήποτε πρόσθετες περιπτώσεις του Πυθαγόρειου Θεωρήματος.
      - Sir Thomas Little Heath (The Thirteen Books of Euclid’s Elements, τεύχος
      1, London: Cambridge University Press, 1962, σελ. 352).

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...