«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Μαγικά τετράγωνα

                      

    Υπάρχει ένα πολύ γνωστό χαρακτικό του 16ου αιώνα ,του Γερμανού ζωγράφου Άλμπρεχτ Ντύρερ με την ονομασία "Μελαγχολία" στο οποίο, πάνω ,διακρίνεται το παρακάτω 4x4 μαγικό τετράγωνο:


                              16    3        2      13
                               5    10     11       8
                               9     6       7      12
                               4    15     14       1
  Παρατηρείστε ότι η διάταξή του είναι τέτοια ώστε κάθε γραμμή,στήλη και διαγώνιος να δίνει το ίδιο άθροισμα, τον αριθμό 34 .
Το συγκεκριμένο μαγικό τετράγωνο δεν έχει μόνο την βασική ιδιότητα των μαγικών τετραγώνων όπου κάθε γραμμή, κάθε στήλη και κάθε διαγώνιος έχει σταθερό άθροισμα άλλα επίσης κάθε συνδυασμός τεσσάρων κελιών όπως φαίνεται στα 
σχήματα έχει σταθερό άθροισμα.
Ένα διάσημο μαγικό τετράγωνο 4ης τάξης κοσμεί την είσοδο του καθεδρικού ναού Sagrada Família στην Βαρκελώνη,σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Antoni Gaudí (1852–1926).

Η μαγική σταθερά είναι το 33,η ηλικία του Χριστού όταν σταυρώθηκε.
Το μαγικό τετράγωνο δίπλα στο άγαλμα με τον Ιούδα και το φιλί της προδοσίας. Φιλοτεχνήθηκε από τον Ισπανό γλύπτη Josep Subirachs.Πέρα όμως, από το σταθερό άθροισμα όλων των στηλών,των γραμμών και των διαγωνίων του τετραγώνου υπάρχουν 42 συνδυασμοί τεσσάρων κελιών που έχουν άθροισμα 33.


3 σχόλια:

  1. Θανάση,

    Κάνε τη διόρθωση:
    Αντί:
    "...όπως φαίνεται στα παρακάτω σχήματα"
    Σε:
    "...όπως φαίνεται στο ανωτέρω σχήμα"

    Να προσθέσω επίσης ότι ο Ισπανό γλύπτης Josep Maria Subirachs i Sitjar (1927-2014) στο τετράγωνο αυτό παρουσιάζει την εξής ιδιαιτερότητα:
    Ο γλύπτης για να πετύχει την Μαγική Σταθερά 33, την ηλικία του Χριστού, χρησιμοποίησε δύο φορές τους αριθμούς 10 και 14 εις αντικατάσταση των αριθμών 12 και 16.
    Όρα εικόνα του Μαγικού Τετραγώνου εδώ: https://imgur.com/a/MrvleOZ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η διόρθωση να γίνει ως εξής:
    Αντί:
    "όπως φαίνεται στα παρακάτω σχήματα έχει σταθερό άθροισμα."
    Να γραφεί:
    "...σταθερό άθροισμα 34

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...