«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Υπατία (Μάρτιος 415 μ.Χ)


«Πηγαίνει με τον καθένα», έλεγαν, θέλοντας να αμαυρώσουν την ελευθερία της.

«Δεν μοιάζει με γυναίκα», έλεγαν, θέλοντας να παινέψουν την εξυπνάδα της.

Όμως πολλοί δάσκαλοι, δικαστές, φιλόσοφοι και πολιτικοί έρχονταν από μακριά να ακούσουν το λόγο της, στην Σχολή της Αλεξάνδρειας. Η Υπατία μελετούσε τα αινίγματα που είχαν αντιμετωπίσει ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης, καταδίκαζε την τυφλή πίστη, που ήταν ανάξια της αγάπης του θεού, αλλά και των ανθρώπων. Εκείνη δίδασκε να αμφιβάλλουμε και να ρωτάμε. Και συμβουλεύει:

«Υπερασπίσου το δικαίωμα σου να σκέπτεσαι. Η εσφαλμένη σκέψη είναι προτιμότερη από το να μην σκέπτεσαι.»

Τι δουλειά είχε εκείνη η αιρετική, που δίδασκε σε μια πόλη ανάμεσα σε χριστιανούς άνδρες;

Την αποκαλούσαν μάγισσα, την απειλούσαν με θάνατο.

Κάποιο μεσημέρι, τον Μάρτιο του 415, ο όχλος ρίχτηκε πάνω της.Την έριξαν από την άμαξα της, την γύμνωσαν, την έσυραν στους δρόμους της πόλης, την ξυλοκόπησαν και την μαχαίρωσαν. Και ό,τι είχε απομείνει από εκείνη, ρίχτηκε στην πυρά, στην κεντρική πλατεία.

«Θα γίνει έρευνα», είπε ο νομάρχης Αλεξανδρείας.

                   Γυναίκες, Εντουάρντο Γκαλεάνο

5 σχόλια:

  1. «Υπερασπίσου το δικαίωμα σου να σκέπτεσαι. Η εσφαλμένη σκέψη είναι προτιμότερη από το να μην σκέπτεσαι.»
    Το κρατάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάθηκε μια σπουδαία μορφή των μαθηματικών, εξ' αιτίας των ρατσιστικών πεποιθήσεων, διότι για την εποχή της ήταν πολύ προχωρημένη στη μαθηματική σκέψη και όχι μόνο αλλά και ότι ένας λόγος παραπάνω ήταν ότι τόλμησε ν΄ ανορθώσει σ' ένα ανδροκρατούμενο κλάδο,, αυτόν των μαθηματικών, το παράστημά της . Ποιος είπε ότι ο ρατσισμός είναι τωρινή ιδέα; Μέγα λάθος όποιος το πιστεύει. Υπήρχε και θα υπάρχει στην αιωνιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και η δικαιολογία ότι συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον τρόπο λόγω του ότι ήταν ειδωλολάτρης είναι πέρα για πέρα αβάσιμη, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τον ρατσισμό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...