«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Σαν σήμερα

 

Σαν σήμερα, το 1863, γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά ο  μαθηματικός Τζον Τσαρλς Φιλντς (1863 - 1932) . Αφού απέκτησε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο  Johns Hopkins το 1887, δίδαξε στο Allegheny College (1889-1892) πριν πάει στην Ευρώπη για μια δεκαετία για σπουδές στο Παρίσι και το Βερολίνο. Το 1902 εντάχθηκε στη σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του στις 9 Αυγούστου 1932. 

   Ο ίδιος εμπνεύστηκε  την ιδέα, που δόθηκε μετά θάνατον από το όνομά του - για το μετάλλιο Fields(*). Έγινε το πιο διάσημο βραβείο για μαθηματικούς, που συχνά αναφέρεται ως το αντίστοιχο βραβείο Νόμπελ για μαθηματικούς. Ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, είχε εργαστεί για να φέρει το Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών στο Τορόντο (1924). Το Συνέδριο ήταν τόσο επιτυχημένο που στη συνέχεια υπήρξε πλεόνασμα περίπου 2.500 $  το οποίο ο Fields, ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, πρότεινε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση δύο μεταλλίων που θα απονεμηθούν σε καθένα από τα μελλοντικά συνέδρια. Αυτό εγκρίθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1931. Πέθανε τον επόμενο χρόνο, αφήνοντας 47.000 $ ως πρόσθετη χρηματοδότηση για τα μετάλλια, που απονέμονται από το 1936. 

  Το Μετάλλιο Φιλντς επίσημα γνωστό ως Διεθνές Μετάλλιο για Εξαιρετικές Ανακαλύψεις στα Μαθηματικά (International Medal for Outstanding Discoveries in Mathematics) απονέμεται σε δύο, τρεις ή τέσσερις μαθηματικούς κάτω των 40 ετών σε κάθε διεθνές συνέδριο της Διεθνούς Μαθηματικής Ένωσης (IMU), το οποίο διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Ο ιδιος Τζον Τσαρλς Φιλντς , σχεδίασε το μετάλλιο και ανέλαβε την κάλυψη του χρηματικού ποσού που συνόδευε το βραβείο.

  Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα ακαδημαϊκής αριστείας της ARWU, το Μετάλλιο Φιλντς θεωρείται σταθερά ως το κορυφαίο βραβείο στον τομέα των μαθηματικών παγκοσμίως, ενώ σε μια άλλη έρευνα φήμης που διεξήχθη από το IREG το 2013-14, το Μετάλλιο Φιλντς ήρθε αμέσως μετά το Βραβείο Άμπελ ως το δεύτερο πιο διάσημο διεθνές βραβείο στα μαθηματικά.Συνοδεύεται με το χρηματικό ποσό των 15.000 δολαρίων Καναδά. Το βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1936 στον Φινλανδό μαθηματικό Λαρς Άλφορς και στον Αμερικανό μαθηματικό Τζέσι Ντάγκλας και απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1936. Στόχος του βραβείου είναι να δώσει διεθνή αναγνώριση και υποστήριξη σε νέους μαθηματικούς που έκαναν σημαντικές συνεισφορές στον χώρο των μαθηματικών. Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το «Βραβείο Νόμπελ των Μαθηματικών».

Το Μετάλλιο Φιλντς έχει επίσης όριο ηλικίας: ο αποδέκτης πρέπει να είναι κάτω των 40 ετών την 1η Ιανουαρίου του έτους κατά το οποίο απονέμεται το μετάλλιο. Ο κανόνας των κάτω των 40 ετών βασίζεται στην επιθυμία του Φιλντς ότι "ενώ πρόκειται για αναγνώριση της εργασίας που έχει ήδη γίνει, ταυτόχρονα προορίζεται να αποτελέσει ενθάρρυνση για περαιτέρω επιτεύγματα εκ μέρους των παραληπτών και κίνητρο για ανανεωμένη προσπάθεια από την πλευρά άλλων."

  Σε αντίθεση με το βραβείο Νόμπελ, το Μετάλλιο Φιλντς απονέμεται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, ένα άτομο μπορεί να βραβευτεί μόνο με ένα μετάλλιο Φιλντς- οι νικητές δεν δικαιούνται να βραβευτούν με μελλοντικά μετάλλια.

Το μετάλλιο Απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1936, 64 άτομα έχουν κερδίσει το μετάλλιο μέχρι το 2022[ Με εξαίρεση δύο κατόχους διδακτορικού στη Φυσική ( Έντουαρντ Γουίτεν και Μάρτιν Χάιρερ), μόνο άτομα με διδακτορικό στα μαθηματικά έχουν κερδίσει το μετάλλιο.

Στον μπροστινό μέρος υπάρχει ένα πορτρέτο του Αρχιμήδη και ένα απόφθεγμα στα λατινικά του ποιητή Μάρκου Μανίλιου: "Transire suum pectus mundoque potiri", δηλαδή " Ξεπέρασε τον εαυτό σου και κατέκτησε τον κόσμο "[5]

Στην πίσω πλευρά αναγράφεται μια φράση στα λατινικά:

CONGREGATI

EX TOTO ORBE

MATHEMATICI

OB SCRIPTA INSIGNIA

TRIBUERE

Μετάφραση: "Οι μαθηματικοί από όλο τον κόσμο βραβεύτηκαν για τις εξαιρετικές συνεισφορές τους ".

Στο βάθος υπάρχει μία απεικόνιση του τάφου του Αρχιμήδη, με τη χάραξη του θεωρήματός του  «Περί σφαίρας και κυλίνδρου»  τοποθετημένη πίσω από ένα κλαδί. 

Στο πλαίσιο είναι γραμμένο το όνομα του βραβευμένου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...