«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Σαν σήμερα. Μια απόλυση…


 Σαν σήμερα, το 1901,  ο  Ιταλός μαθηματικός  Giuseppe  Peano (1858 –1932)  τερμάτισε τις υπηρεσίες του στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία στο Τορίνο, όπου είχε διδάξει για περισσότερα από  δεκαπέντε χρόνια. Για την ακρίβεια τον απέλυσαν. Το πρόβλημα ήταν η διδασκαλία του. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως  καθηγητής  ήταν εξαιρετικός ,όμως με το πέρασμα των χρόνων αφοσιώθηκε   στην μαθηματική έρευνα  με σημαντικό έργο κυρίως στη μαθηματική λογική όπου  εισήγαγε νέο συμβολισμό. Ένα συμβολισμό   τον οποίο ήταν αποφασισμένος να διδάξει και στους φοιτητές  του παρότι το αντικείμενο διδασκαλίας του στην Στρατιωτική ακαδημία ήταν ο απειροστικός λογισμός.  Αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτό που οι φοιτητές αποκαλούσαν «σύμβολα» και το αποτέλεσμα ήταν η απομάκρυνση του. Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι από τους κολοσσούς των μαθηματικών υπήρξαν και υποδειγματικοί δάσκαλοι, λογικό αν σκεφτεί κανείς πως θα έπρεπε αναλογικά  να δείχνουν στους φοιτητές τους πώς να βαδίζουν  όταν αυτοί μπορούσαν ήδη να πετούν.

   Η Wikipedia μας πληροφορεί ότι ο Giuseppe  Peano ήταν Ιταλός μαθηματικός και γλωσσολόγος. Πολυγραφότατος, συνέγραψε περισσότερα από 200 βιβλία και δημοσιεύσεις,  εκ των  ιδρυτών της μαθηματικής λογικής και της θεωρίας συνόλων, στην οποία είχε μεγάλη συνεισφορά. Η αξιωματική θεμελίωση των φυσικών αριθμών πήρε το όνομά του προς τιμή του. (αξιώματα Peano) Περισσότερο εντυπωσιακές είναι  οι καμπύλες που γεμίζουν  το χώρο  και αναφέρονται πολλές φορές ως καμπύλες Πεάνο, μιας και αυτός ήταν ο πρώτος που τις περιέγραψε. Του πιστώνεται η σύγχρονη αυστηρή και συστηματική αντιμετώπιση της μεθόδου της μαθηματικής επαγωγής.

  Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του διδάσκοντας μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Εφηυρε επίσης μια διεθνή βοηθητική γλώσσα, τη Latino sine flexione («Λατινικά χωρίς εγκλίσεις»), η οποία είναι μια απλοποιημένη εκδοχή της κλασικής λατινικής. Τα περισσότερα από τα βιβλία και τις εργασίες του είναι στα Latino sine flexione, και τα υπολοιπα είναι στα ιταλικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...