«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Liang Shi, ένας ρέκορντμαν των εισαγωγικών εξετάσεων


  Σε λίγες μέρες θα αρχίσουν οι πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις και ως διαγωνισμός  είναι φύσει απαιτητικός. Αρκετοί  υποψήφιοι  που δεν θα επιτύχουν τους βαθμούς που απαιτούνται για να εισαχθούν στις σχολές προτίμησης τους θα ξαναδώσουν εξετάσεις. Κάποιοι από αυτούς ίσως να δώσουν και τρίτη  φορά, πολύ λιγότεροι τέταρτη φορά,  αν και τότε δεν συγκεντρώσουν την επιθυμητή βαθμολογία αναζητούν διαφορετική επαγγελματική διέξοδο. Πόσες φορές μπορεί να δώσει ένας υποψήφιος εισαγωγικές εξετάσεις; Ένας Κινέζος σπάει όλα τα ρεκόρ. 

  Για τους Κινέζους φοιτητές, το Gaokao, οι εθνικές εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, σημαίνουν μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξουν τη μοίρα τους και να διαγράψουν πορεία προς μια επιτυχημένη καριέρα και ζωή. Αλλά για τον Liang Shi, έναν 55χρονο άνδρα που έδωσε εξετάσεις για 26η  φορά , το Gaokao μοιάζει περισσότερο με ένα πάθος που δεν σβήνει ποτέ.

«Την εποχή που ήμουν μαθητής, κάθε φορά που άκουγα ότι κάποιος έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο, ένιωθα ότι ένα ρεύμα ηλεκτρισμού να με διαπερνά», θυμάται ο Liang  για τον θαυμασμό και το δέος που ένιωθε για τους επιτυχόντες του Gaokao τη δεκαετία του 1980, όταν μόνο ένα μικρό ποσοστό υποψηφίων μπορούσε να επιτύχει στις εξετάσεις και οι απόφοιτοι πανεπιστήμιου θεωρούνταν οι ελίτ της κοινωνίας.

  Περίπου 9 εκατομμύρια νέοι κατά μέσο όρο λαμβάνουν ετησίως μέρος στις εξετάσεις GaoKao. Το 2022, συνολικά 11,93 εκατομμύρια μαθητές υπέβαλλαν αίτηση για τις εξετάσεις, αριθμός ρεκόρ. Ένα κινέζικο ρητό συγκρίνει εύστοχα τις εξετάσεις Gaokao με ένα ξέσπασμα «χιλιάδων στρατιωτών και δεκάδων χιλιάδων αλόγων σε μια γέφυρα με ξύλα».   Τα θέματα είναι εξόχως απαιτητικά  και προέρχονται  από μια διευρυμένη υλη. Στα μαθηματικά περιλαμβάνονται εκτός από την ανάλυση, άλγεβρα, τριγωνομετρία  (η δική μας υλη) στατιστική, πιθανότητες, συνδυαστική, στερεομετρία. Οι εξετάσεις GaoKao ίσως να αποτελούν  τις πιο δύσκολες εισαγωγικές εξετάσεις στην υφήλιο. Η προετοιμασία των μαθητών είναι υπερεντατική, θυμάμαι πριν από αρκετά χρόνια μια φωτογραφία στο διαδίκτυο να δείχνει Κινέζους μαθητές να διαβάζουν έχοντας μάσκες οξυγόνου για να οξυγονώνεται πλήρως ο εγκέφαλος και να έχουν τη μέγιστη απόδοση.

  Ο Liang ήταν κάτοικος του Meishan, της επαρχίας Sichuan της νοτιοδυτικής Κίνας, πήρε για πρώτη φορά το Gao Kao το 1983 όταν ήταν 16 ετών. Αλλά η βαθμολογία του δεν ήταν αρκετή για να γίνει δεκτός από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο. Στα δύο επόμενα χρόνια, απέτυχε επίσης στις εξετάσεις.

  Το 1986, γράφτηκε σε τεχνική σχολή, αλλά σύντομα τα παράτησε, πιστεύοντας ότι άξιζε να πάει σε πανεπιστήμιο. Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε με μερική απασχόληση ενώ προετοιμαζόταν για τις εξετάσεις.

  Το 1991, ο Liang έγινε εργάτης πλήρους απασχόλησης σε μια εταιρεία ξυλείας και παντρεύτηκε την ίδια χρονιά. Η οικογένειά του πίστευε ότι θα παραιτούνταν από το στόχο να εισαχθεί σε πανεπιστήμιο και θα συνέχιζε την ζωή του, ο Liang διέψευσε τις προσδοκίες τους και συνέχισε να κάνει αίτηση για το Gaokao.

  Εκείνη τη χρονιά, ο Liang ήταν 24. Λόγω του ορίου ηλικίας του Gaokao, ήταν η τελευταία του ευκαιρία να περάσει , αλλά απέτυχε για άλλη μια φορά.

Εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια και άρχισε να πουλά οικοδομικά υλικά το 1995, εργασία που του απέφερε σημαντικά οικονομικά οφέλη. 

Παρά την επιτυχία του στις επιχειρήσεις, ο ζήλος του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση του ήταν κολλημένος.

 Το 2001, η Κίνα ακύρωσε το όριο ηλικίας για τους υποψηφίους Gaokao (25 ετών) και το όνειρο του Liang για το κολέγιο αναζωπυρώθηκε.

Από τότε, ο Liang λαμβάνει μέρος στις εξετάσεις κάθε χρόνο εκτός από μερικά χρόνια που ήταν πολύ απασχολημένος με το επάγγελμα του για να συμμετάσχει στις εξετάσεις.

   Ο Liang σε κάποιες από τις προσπάθειες του  πέτυχε αρκετά καλούς βαθμούς για να εγγραφεί σε  πανεπιστήμιο, αλλά  δεν το έκανε διότι στόχευε υψηλότερα: ήθελε να σπουδάσει στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Sichuan.

  Το 2022, ο Liang έλαβε μέρος τις εθνικές εισαγωγικές εξετάσεις για 26η  φορά. Αυτή τη φορά, ο Liang  εξετάστηκε στις θεωρητικές επιστήμες αντί για τις φυσικές επιστήμες, πιστεύοντας ότι αυτό θα τον βοηθούσε να αποδώσει καλύτερα.

«Αν και είμαι πάνω από 50 χρονών τώρα, εξακολουθώ να νιώθω σαν να είμαι μαθητής λυκείου », είπε. «Είμαι σίγουρος ότι φέτος θα πετύχω ένα καλό αποτέλεσμα» δήλωνε το 2022.Τα Κινέζικα μέσα ενημέρωσης, αρχές Ιουνίου εντοπίζουν το Liang και τον κάνουν θέμα.

  Μερικοί χρήστες του Διαδικτύου αμφισβητούν τα κίνητρά του και υποστηρίζουν  ότι ο Liang δίνει εξετάσεις μόνο γιατί αναζητά τη δημοσιότητα. Ο Liang απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς  τους περισπασμούς και επικεντρώνεται στην επίτευξη του στόχου του.


         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...