«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Αστρικός αγγελιοφόρος



 Το καλοκαίρι διάβασα ένα εξαιρετικό βιβλίο και όλο έλεγα ότι θα ανεβάσω κάτι σχετικό  καθώς ό,τι αξίζει πρέπει να προβάλλεται.

  Το 1610, ο Γαλιλαίος εξέδωσε το «Sidereus Nuncius» ,στα λατινικά σημαίνει «αστρικός αγγελιαφόρος» ή «αστρικό μήνυμα». Το βιβλίο περιείχε τις παρατηρήσεις του για τον Ήλιο ,τα άστρα , τους πλανήτες. Ένα βιβλίο που αμφισβητούσε την νοοτροπία ότι ο άνθρωπος είναι το κέντρο του σύμπαντος , τον έθετε στο πραγματικό του μέγεθος και παραλίγο να οδηγήσει το Γαλιλαίο στη πυρά.

  Με τον ίδιο τίτλο «Αστρικός αγγελιαφόρος»,  το 2022 κυκλοφόρησε και ένα βιβλίο από τον διάσημο αστροφυσικό Neil deGrasse Tyson. Η επιλογή του τίτλου από τον deGrasse δεν είναι τυχαία. Εύστοχα διατυπωμένες παρατηρήσεις  που επικαιροποιούν την αξία της επιστήμης και του ορθού επιστημονικού  λόγου στον ανθρώπινο πολιτισμό. Καταπιάνεται με εύληπτο και κατανοητό τρόπο με ποίκιλα θέματα: πόλεμος, πολιτική, θρησκεία, αλήθεια ,ψευδοεπιστήμη.

  Στα βήματα του Ντιρακ, ο Degrasse  θεωρεί ότι στην επιστήμη, η αλήθεια  και η ομορφιά είναι απολύτως συνυφασμένες. Βάλλει κατά του τσαρλατανισμού και τις προσωπικής αλήθειας έναντι της αντικειμενικότητας που πρεσβεύει η κριτική του επιστημονικού λόγου.  

Υπενθυμίζει με βιτριολικό χιούμορ ότι οι επιστημονικές ανακαλύψεις δεν πατούν στην άποψη της επιστημονικής αυθεντίας αλλά υπόκεινται  σε πολλαπλό επιστημονικό έλεγχο από διαφορετικές και ανεξάρτητες πλευρές. Κανένας εχέφρων νους δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Γη είναι σφαιρική  ή ότι σε κάθε μήκος και πλάτος του σύμπαντος ο λόγος της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρο του ισούται με τον αριθμό π ή ότι αν πέσουμε από τον τρίτο όροφο, ο νομός της βαρύτητας θα έχει τον τελευταίο λόγο. Αντικειμενικές αλήθειες  με τη βούλα της επιστήμης!

Γλαφυρός, δηκτικός, διασκεδαστικός, αδυσώπητα αληθινός διανθίζει τη γραφή του, με στοχευμένες ιστορίες.  Σε κάποιο σημείο θέλει να δείξει την αιωνιότητα  του σύμπαντος σε αντιδιαστολή με το ελάχιστο ανθρώπινο μέγεθος και γράφει:

  «Στο λευκό οίκο τη δεκαετία του 1990, ο Μπιλ Κλίντον, στο τραπεζάκι στο Οβάλ γραφείο ανάμεσα σε δυο αντικριστούς καναπέδες, είχε ένα δείγμα σεληνιακής πέτρας που την είχαν φέρει στη Γη από απόσταση 400000 χιλιομέτρων οι αστροναύτες του Απόλλωνος. Μου έλεγε ότι κάθε φορά που κόντευε να γίνει τσακωμός ανάμεσα σε γεωπολιτικούς αντιπάλους ή δύστροπα μέλη του Κογκρέσου, τους έδειχνε την πέτρα και τους θύμιζε ότι είχε έρθει από τη Σελήνη. Αυτή η χειρονομία συχνά κατεύναζε τη συζήτηση..»

Επαναδιατυπώνει τη θέση ότι οι αριθμοί δεν ψεύδονται αλλά απαιτείται προσοχή στην χρήση και την ερμηνεία τους και αναφέρει ένα παράδειγμα για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι και την Μονσαντο. Μην ανησυχείτε δεν πρόκειται να κάνω spoiler.

   Ένα λίαν διασκεδαστικό και ευρούφηχτον βιβλίο όπως θα έλεγε και ο αγαπημένος λεξικογράφος της σελίδας ο Ν.Πλατης. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.                                                                  Neil deGrasse Tyson

Αστρικός αγγελιοφόρος

Μτφρ.: Χριστόδουλος Λιθαρής

Εκδ. Διόπτρα,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...