«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Νιλς Μπορ, ένας μάστορας της αφοριστικής φόρμας...

 

  Ο Νιλς Μπορ  (Niels Henrik David Bohr) ήταν Δανός φυσικός και κάτοχος του Νόμπελ για τη δουλειά του στην κβαντική θεωρία. Τη δεκαετία του ’30 βοήθησε πολλούς Εβραίους να ξεφύγουν από τους Ναζί και αφού κατελήφθη η χώρα του, δραπέτευσε στη Βρετανία όπου συμμετείχε στο πυρηνικό της πρόγραμμα. Από τους θεμελιωτές του Ευρωπαϊκού Μοριακού Επιταχυντή (CERN) , θρυλική περσόνα αποκλίνουσας σκέψης αλλά και  ένας  μάστορας της αφοριστικής φόρμας με αστείρευτο πηγαίο χιούμορ! Είπε:

Ειδικός λέγεται το άτομο που έχει κάνει όλα τα λάθη που μπορούν να γίνουν σε ένα στενό πεδίο γνώσης.

Το αντίθετο μιας σωστής δήλωσης είναι μια ψευδής δήλωση. Το αντίθετο όμως μιας μεγάλης αλήθειας μπορεί κάλλιστα να είναι μια άλλη μεγάλη αλήθεια.

Η πρόβλεψη είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα, ειδικά όσον αφορά το μέλλον.

Μερικά πράγματα είναι τόσο σοβαρά που πρέπει να γελάμε μ’ αυτά.

Ό,τι θεωρούμε αληθινό αποτελείται από πράγματα που με κανένα τρόπο δεν μπορούν να θεωρηθούν αληθινά.

Ποτέ μην εκφράζεσαι πιο καθαρά απ’ ότι μπορείς να σκεφτείς.

Σταμάτα να λες στον Θεό τι να κάνει με τα ζάρια του (αναφορά στον Αϊνστάιν ο οποίος είχε πει ότι “ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το Σύμπαν” – ο διασημότερος φυσικός του περασμένου αιώνα δεν συμπαθούσε την κβαντική θεωρία και την αρχή της αβεβαιότητας που εισήγαγε.)

Όλοι συμφωνούμε ότι η θεωρία σου είναι τρελή. Το ερώτημα είναι αν είναι αρκετά τρελή ώστε να έχει μια πιθανότητα να είναι σωστή (απάντηση στον Πάουλι για τη μη γραμμική θεωρία πεδίου στοιχειωδών σωματιδίων).

Το νόημα της ζωής συνίσταται στο ότι δεν έχει νόημα να λες ότι η ζωή δεν έχει νόημα.

Κάθε μεγάλη δυσκολία φέρει εντός της την ίδια της τη λύση. Μας αναγκάζει να αλλάξουμε  τον τρόπο σκέψης μας ώστε να τη βρούμε.

Ένας φυσικός είναι ο τρόπος που βρήκε το άτομο για να κοιτάει τον εαυτό του.

Κάθε πρόταση που εκφέρω πρέπει να γίνεται κατανοητή όχι ως κατάφαση αλλά σαν ερώτηση.

Η Λίθινη εποχή δεν τελείωσε επειδή τελείωσαν οι πέτρες.

  Επισκέπτης στο σπίτι του Μπορ , ο οποίος πρόσεξε ένα πέταλο κρεμασμένο πάνω από την πόρτα της εισόδου και ρώτησε παραξενεμένος τον Μπορ αν πραγματικά πίστευε ότι αυτό του φέρνει καλή τύχη. Ο φυσικός απάντησε  «Όχι, αλλά μου έχουν πει ότι τα πέταλα φέρνουν τύχη ακόμη κι αν δεν πιστεύεις σ’ αυτά!»

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...