«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Chester, ένας γάτος... επιστήμονας


 Το 1975, ο Jack H. Hetherington,  καθηγητής φυσικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έγραψε μια ερευνητική εργασία για τη φυσική χαμηλών θερμοκρασιών και την δημοσίευσε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Physical Review Letters. Πριν το στείλει, ο Hetherington ζήτησε από έναν συνάδελφο να εξετάσει την εργασία, μόνο και μόνο για να βεβαιωθεί ότι είναι εντάξει από άποψη επιστημονικής εγκυρότητας. Τι συνέβη στη συνέχεια,  εξηγεί ο Hetherington στο βιβλίο του “More Random Walks in Science”(1982):

  Πριν υποβάλω [την εργασία], ζήτησα από έναν συνάδελφο να το διαβάσει και μου είπε: «H εργασία είναι επαρκής, αλλά θα το στείλουν αμέσως πίσω.» Εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στους κανόνες της σύνταξης του περιοδικού, όπου η λέξη « εμείς» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μια εργασία με μόνο έναν συγγραφέα. Η αλλαγή της εργασίας σε πρώτο ενικό φαινόταν πολύ δύσκολη, καθώς ήταν όλα γραμμένα και δακτυλογραφημένα. Ως εκ τούτου, αφού το σκέφτηκα καλύτερα, απλώς ζήτησα από τη γραμματέα να αλλάξει τη πρώτη σελίδα τίτλου για να συμπεριλάβει το όνομα της γάτας της οικογένειας, μια γάτας Σιάμ  με το όνομα Τσέστερ, που είχε πατέρα γάτο, τον Willard (ένα από τους λίγους αρσενικούς γάτους Σιαμ  στο Άσπεν του Κολοράντο). Πρόσθεσα τα αρχικά F.D μπροστά από το όνομα που σημαίνει Felix Domesticus (οικιακή γάτα)  και έτσι δημιούργησα το F. D. C Willard.

  Το περιοδικό έκανε τελικά δεκτή την εργασία “Two-, Three-, and Four-Atom Exchange Effects in bcc^3 He”. «Κανένας δεν ήξερε τίποτα και όλα ήταν εντάξει, θυμάται ο Hetherington, «όμως ένας επισκέπτης ήρθε στο πανεπιστήμιο και ζήτησε να μου μιλήσει, και επειδή δεν ήμουν διαθέσιμος ζήτησε να μιλήσει με τον Willard. Όλοι γέλασαν και σύντομα και έγινε γνωστό ότι πρόκειται για γάτα.». Οι συντάκτες του περιοδικού δεν βρήκαν καθόλου αστείο την προσθήκη ενός γάτου ως συν-συγγραφέα μια επιστημονικής δημοσίευσης Φυσικής. Η ιστορία έγινε ευρέως γνωστή και διασκέδασε πολλούς ανθρώπους στην επιστημονική κοινότητα. Ο γάτος πέθανε το 1982, αλλά εξακολουθεί να τον θυμόμαστε ως την πρώτη και μοναδική γάτα που έγραψε μια δημοσιευμένη επιστημονική εργασία.( έχει δικό του λήμμα στην Wikipedia  https://en.wikipedia.org/wiki/F._D._C._Willard)

 Fun fact: Ο  Hetherington έστειλε  υπογεγραμμένα αντίγραφα του χαρτιού σε φίλους και συναδέλφους του και συμπεριέλαβε τα αποτυπώματα των ποδιών της γάτας (εικόνα)  ως την υπογραφή του. 

Η δημοσίευση: https://journals.aps.org/prl/pdf/10.1103/PhysRevLett.35.1442

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...