«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Πρώτοι αριθμοί και τζιτζίκια

 

  Oι πρώτοι αριθμοί εμφανίζονται συχνά πυκνά σε πολλούς τομείς της επιστήμης. Έχει παρατηρηθεί ότι αποτελούν την βάση μιας εξελικτικής στρατηγικής που χρησιμοποιείται από τα τζιτζίκια του γένους Magicicada. Αυτά τα έντομα περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους ως προνύμφες υπογείως.

Τα έντομα αυτά μεγαλώνουν και στη συνέχεια βγαίνουν από τις φωλιές τους μετά από 13 ή 17 χρόνια, χρονικό σημείο από το οποίο θα αρχίσουν να πετάνε, να γεννάνε και μετά από λίγες εβδομάδες το πολύ πεθαίνουν. Θεωρείται ότι η λογική για αυτό, είναι ότι τα διαστήματα πρώτων αριθμών μεταξύ καταστάσεων έκτακτης ανάγκης καθιστούν πολύ δύσκολο να εξελιχθούν τα αρπακτικά, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξειδικευτούν ως θηρευτές των Magicicada. Αν τα έντομα αυτά δεν εμφανίζονταν σε διαστήματα πρώτων αριθμών, ας πούμε κάθε 12χρόνια, τότε οι θηρευτές τους που θα εμφανίζονταν κάθε 2,3,4,6 ή 12 χρόνια θα ήταν σίγουρο ότι θα τα συναντούσαν. Για πάνω από 200 χρόνια, ο μέσος όρος του πληθυσμού των αρπακτικών κατά τη διάρκεια της πιθανής γέννησης 14 και 15 ετών των τζιτζικιών θα ήταν έως και 2% υψηλότερα από ότι κατά τη διάρκεια γέννησής τους 13 και 17 ετών. Παρόλο που είναι μικρό, το πλεονέκτημα αυτό εμφανίζεται να είναι αρκετό για να οδηγηθούν στη φυσική επιλογή υπέρ της προνομιακής αρίθμησης του κύκλου ζωής για αυτά τα έντομα.

Το βίντεο με υπότιτλους στα Ελληνικά από την Ρόουζ Έβελεθ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...