«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Όταν το μηδέν «τορπίλισε» το καταδρομικό Yorktown

       

 Στις 21 Σεπτεμβρίου 1997,το καταδρομικό Yorktown απέπλευσε από το λιμάνι της Αμερικανικής Βιρτζίνια. Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι το καταδρομικό με κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων ακινητοποιήθηκε. Οι μηχανές του πλοίου νέκρωσαν και το πολεμικό θηρίο έπλεε ακυβέρνητο. Το συγκεκριμένο καταδρομικό είχε σχεδιαστεί να αντέχει σε τορπίλες και θαλάσσιες νάρκες. Είχε κατασκευαστεί να αντέχει σε κάθε είδους επίθεση αλλά κανένας δεν είχε προβλέψει ότι θα το «χτυπούσε» το μηδέν.

Τα ηλεκτρονικά υπολογιστικά συστήματα το Yorktown είχαν μόλις αποκτήσει νέο λογισμικό το οποίο έλεγχε τις μηχανές. Στον κώδικα του λογισμικού υπήρχε ένα μηδέν το οποίο οι τεχνικοί θα αφαιρούσαν μόλις εγκαθιστούσαν το λογισμικό, το μηδέν ξεχάστηκε, το σύστημα το ανακάλεσε στην μνήμη του και προσπάθησε να εκτελέσει διαίρεση. Η ισχύς των 80000 ίππων των μηχανών του πλοίου αχρηστεύτηκε. Απαιτήθηκαν περίπου τρεις ώρες  για να εφαρμοστούν μέτρα έκτακτης ανάγκης  στις μηχανές και το πλοίο να επιστρέψει στο λιμάνι. Πήρε δυο μέρες για να επιδιορθωθεί ο κώδικας στου λογισμικού και να «ξεφορτωθούν» το παραπανίσιο μηδέν και να γίνει πάλι το πλοίο αξιόπλοο.

Ηθικό δίδαγμα. Μπορεί να αχρηστευθεί ένα  πολεμικό πλοίο για το τίποτα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...