«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Σαν σήμερα. Ο πρώτος προγραμματιστής στην ιστορία υπήρξε γυναίκα.


 1815. Γεννιέται η Αυγούστα Άντα Μπάϊρον, κόμισσα του Λάβλεϊς, (1815-1852).Ο πρώτος προγραμματιστής στην ιστορία υπήρξε γυναίκα. Η Αντα  Λάβλεϊς  γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1815 και πέθανε το 1852. Κόρη του  ποιητή λόρδου Βύρωνα και της μαθηματικού Αναμπέλα Μίλμπανκ. Η  Λάβλεϊς υπήρξε από τους πρώτους επιστήμονες  των υπολογιστών και θα λέγαμε ότι δημιούργησε το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή που γράφτηκε και δημοσιεύτηκε ως τέτοιο: ένα πρόγραμμα  για την Αναλυτική μηχανή του Τσαρλς Μπάμπατζ. Πέραν της συγκεκριμένης αριθμομηχανής, η Αντα  Λάβλεϊς θεωρείται μια εκ των πρωτοπόρων που οραματιστήκαν μια καθολικής χρήσεως μηχανή, ικανή να εκτελεί οποιονδήποτε συμβολικό αλγόριθμο.

Το πρόγραμμα που περιέγραψε στις σημειώσεις της η Άντα  Λάβλεϊς υπολόγιζε τους αριθμούς Μπερνούλι. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αρκείται για έναν μαθηματικό αλγόριθμο: η αλγοριθμική έχει τις ρίζες της στα μαθηματικά, και η ίδια ήταν  μαθηματικός. Το φοβερό ήταν ότι η  Άντα  Λάβλεϊς σκεφτόταν να εγκαταλείψει το μαθηματικό πλαίσιο. Έγραψε πως:  «η μηχανή θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύπλευρες και επιστημονικές συνθέσεις , ανεξαρτήτως βαθμού πολυπλοκότητας ή έκτασης»

 Το 1852  πεθαίνει σε ηλικία  τριάντα έξι ετών. Η συνεισφορά της αναγνωρίστηκε όταν το 1980 το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ παρουσίασε μια γλώσσα προγραμματισμού, την οποία και ονόμασε Ada προς τιμή της. Επίσης, η Βρετανική Εταιρεία Πληροφορικής απονέμει κάθε χρόνο μετάλλιο με το όνομά της.

  Τα μαθηματικά ως αντίδοτο της «κακής» επιρροής της ποίησης

  Ο Λόρδος Βύρωνας πέθανε σε ηλικία τριάντα έξι ετών στην πολιορκία του Μεσολογγίου, όταν η Άντα ήταν μόλις οκτώ ετών. Σε ένα ποίημά του έχει γράψει «Είναι το πρόσωπό σου όπως της μητέρας σου; Όμορφο παιδί μου. Άντα, μόνη κόρη του σπιτιού μου και της καρδιάς; Είδα για τελευταία φορά τα μπλε  νεανικά μάτια σου, μετά χωρίσαμε, όχι όπως τώρα χωρίζουμε, αλλά με μια ελπίδα». 

Η μητέρα της Άντα θεωρούσε ανάρμοστη και άστατη την ζωή του Λόρδου Βύρωνα και προσπαθούσε να την απομονώσει από αυτόν και από την ποίησή του. Όταν ο λόρδος Βύρωνας έφυγε από το σπίτι η Αναμπέλλα Μίλμπανκ κάλυψε με ύφασμα το πορτρέτο του στον τοίχο για πάντα. Η Μίλμπανκ, μαθηματικός και η ίδια, φροντισε η ίδια να έχει η Άντα μια σπουδαία εκπαίδευση κατ’ οίκον. Οι γυναίκες δεν γινόντουσαν δεκτές στα πανεπιστήμια τότε και η γυναίκεια ενασχόληση με τα μαθηματικά ήταν ασυνήθιστη εκείνη την εποχή. Η Μίλμπανκ όμως είχε αντίθετη άποψη. Ανέθεσε τη μαθηματική παιδεία της Άντα στην Μερι Σόμερφιλ, από τις πιο σπουδαίες Αγγλίδες μαθηματικούς και αστρονόμους του 19ου Αιώνα και γνωστής υπέρμαχου των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών και στον πρώτο καθηγητή μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Αύγουστο Ντε Μόργκαν, ειδικό στη λογική και τα διακριτά μαθηματικά. Πίστευε ότι τα μαθηματικά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας σοβαρής εγκύκλιας παιδείας και ότι ενδεχομένως θα ξεκόψει με αυτό τον τρόπο την κόρη της από πιθανή κακή επιρροή του πατέρα της. 

  Η Άντα επέδειξε τρομερή έφεση στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες γενικά. Στα δώδεκα χρόνια της, παρατηρώντας τα πουλιά και το πώς πετούν, πρότεινε την δημιουργία ενός νέου κλάδου, της πτητικής (flyology). Είχε οραματιστεί τρόπους για να πετάξει ο άνθρωπος χρησιμοποιώντας την ενέργεια του ατμού. Στο κοινωνικό περιβάλλον που ζούσε, λόγω της καταγωγής της μητέρας της, είχε επαφές  με πολλούς από τους σημαντικότερους επιστήμονες και συγγραφείς της εποχής όπως ο Μάικλ Φαραντέι, ο Κάρολος Ντίκενς και ο Τσαρλ Μπάμπατζ.    

Δείτε και αυτό


Μια σχετική ομιλία στο TED

     
Περί αναλυτικής μηχανής

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...