«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Σαν σήμερα


  Το 1540, γεννήθηκε ο Γάλλος μαθηματικός Φρανσουά Βιετ (Francois Viète) (1540- 1603),ο οποίος χρησιμοποίησε πρώτος την συμβολική άλγεβρα όπως την γνωρίζουμε τώρα. Μέχρι τότε, στα μαθηματικά χρησιμοποιούνταν η ρητορική άλγεβρα και ενίοτε η συγκοπτόμενη άλγεβρα για την έκφραση μαθηματικών, δηλαδή γινόταν η χρήση λέξεων ή λεκτικών συντομεύσεων και όχι συμβόλων. Ο Βιετ χρησιμοποίησε πρώτος τα σύμβολα για τα πρόσημα(«+»,«-») αντί για τις λέξεις «plus»,«minus» πρότεινε να χρησιμοποιούνται τα φωνήεντα για να δηλωθούν οι άγνωστες ποσότητες και τα σύμφωνα για τις γνωστές ποσότητες καθιερώνοντας πρώτος την έννοια της παραμέτρου.

 Αν και οι κύριες σπουδές του Βιετ ήταν νομικές, ξεχώρισε στα μαθηματικά και ιδιαίτερα στην άλγεβρα.

  Το πρώτο του κατόρθωμα ήταν η αποκρυπτογράφηση του ισπανικού κώδικα αλληλογραφίας, που ήταν βασισμένος σε ένα περίπλοκο σύστημα αριθμών και γραμμάτων. Με την πράξη του αυτή βοήθησε σημαντικά τη Γαλλία και τον Ερρίκο Δ΄ στον πόλεμο με την Ισπανία. Συνέγραψε την «Εισαγωγή στην αναλυτική τέχνη»( Analytic art ) που αποτελεί ένα από τα πρώτα άρτια μνημεία του αλγεβρικού λογισμού. Στο συγκεκριμένο έργο αναφέρει: «Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα πρόβλημα άλυτο!»

  Ο Φρανσουά Βιέτ υπήρξε ο πρώτος μαθηματικός που χρησιμοποίησε σε ευρεία κλίμακα τα γράμματα για να εκφράσει αριθμητικές ποσότητες. Το 1593 κατάφερε να εκφράσει τον αριθμό π με τη βοήθεια ενός απειρογινόμενου και τον υπολόγισε με ακρίβεια εννέα δεκαδικών ψηφίων, βελτιώνοντας έτσι το σχετικό αποτέλεσμα του Αρχιμήδη. Συμπερασματικά ο Βιέτ υπήρξε ο πρώτος που υποκατέστησε στις μαθηματικές του αποδείξεις τις γεωμετρικές κατασκευές με αλγεβρικές διαδικασίες. Ο μαθητές στην Α λυκείου τον ξέρουν πολύ καλά από τους τύπους που φέρουν το όνομα του και δίνουν απλές σχέσεις μεταξύ των ριζών ενός πολυωνύμου και των συντελεστών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...