«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Μηχανικοί Τριχοτόμοι, Kempe's Link

 ΄΄

Ένα από τα πλέον γνωστά άλυτα προβλήματα της αρχαιότητας είναι  η τριχοτόμηση τυχαίας γωνίας, η αδυναμία της «διαίρεσης γωνίας σε τρία ίσα μέρη» με τα μέσα που ορίζονται στα Στοιχεία του Ευκλείδη, δηλαδή με κανόνα και διαβήτη.

Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί η Κινηματική Γεωμετρία, η γεωμετρία που επιτρέπει την κίνηση και την περιστροφή συνδεσμολογιών με σκοπό την επίλυση προβλημάτων τα οποία δεν επιλύεται στο πλαίσιο της Ευκλείδειας Γεωμετρίας. Μιλάμε για την κατασκευή μηχανικών τριχοτόμων, πρόκειται  συνδεσμολογίες άκαμπτων ράβδων που συνδέονται με συνδέσμους σχηματίζοντας απλά γεωμετρικά σχήματα όπως ισοσκελή τρίγωνα, ρόμβους, ισοσκελή τραπέζια κ.ά. Οι σύνδεσμοι εξασφαλίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της χρήσης του μηχανισμού μέσω της κίνησης των άκρων των ράβδων ή των συνδέσμων και δίνουν τη δυνατότητα μετασχηματισμού της μορφής της συνδεσμολογίας. Ένας τέτοιος μηχανικός τριχοτόμος είναι  η συνδεσμολογία Kempe (Kempe's Link). (Βίντεο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...