«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Επιστήμων από...10 ετών


 Σαν σήμερα, το 1902, γεννήθηκε ο Γιουτζίν Γουίγκνερ (Eugene Paul Wigner) (1902 – 1995), ήταν Αμερικανός θεωρητικός φυσικός και μαθηματικός ουγγρικής καταγωγής. Ένας από του Ούγγρους «Αρειανούς» της Βουδαπέστης, μοιράσθηκε κατά το ήμισυ το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1963 «για τη συμβολή του στη θεωρία του ατομικού πυρήνα και των στοιχειωδών σωματιδίων, ειδικότερα μέσω της ανακάλυψης και εφαρμογής θεμελιωδών αρχών συμμετρίας» (το άλλο μισό του Βραβείου δόθηκε από κοινού στους Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ και Χανς Γιένσεν). Ο  Γουίγκνερ έθεσε τα θεμέλια της θεωρίας των συμμετριών στην κβαντομηχανική και ερεύνησε τη δομή του ατομικού πυρήνα. Ο Γουίγκνερ συμμετείχε στο Πρόγραμμα Μανχάταν. Είναι ωστόσο σημαντική η συνεισφορά του στα καθαρά μαθηματικά, με τη διατύπωση αρκετών θεωρημάτων.
   Λατρεύω αυτή την ιστορία για τον Γουίγκνερ  ως παιδί.
Όταν ήταν δέκα χρονών ... του είπαν ότι είχε φυματίωση. Η θεραπεία  ήταν να τον στείλουν σε ένα σανατόριο στο Breitenstein στην Αυστρία και πέρασε έξι εβδομάδες πριν του πουν ότι η διάγνωση ήταν λανθασμένη και ότι δεν είχε ποτέ φυματίωση, ωστόσο,  αυτές τις έξι εβδομάδες για να σκοτώσει το χρόνο του ασχολούνταν με προβλήματα μαθηματικών «Έπρεπε να ξαπλώνω σε μια αναδιπλούμενη καρέκλα  για μέρες και δούλεψα πολύ σκληρά για να κατασκευάσω ένα τρίγωνο αν δοθούν τα τρία ύψη».( ήταν δέκα ετών)
 Μια ανάλογη ιστορία διηγείται ο E.Bell για τον Καρτέσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...